
OKLAHOM MMISSION
TAX POLICY DIVISION

RICK MILLER, DIRECTOR

Re: LR -15- 022

Dear

July 17, 2015

PHONE ( 405) 521- 3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

This is in response to your inquiry regarding whether a customer facility charge should be
included in gross receipts for sales and vehicle rental tax calculation purposes. It is my

understanding based on the facts outlined in your correspondence of June *23, 2015 and the
documentation included therewith that: 

Effective July 1, . 2015, a public trust, is

adopting a $ 3. 00 per transaction day CFC ( Customer Facility Charge) to be collected by all
rental car companies from its customers operating at Regional Airport. The
purpose of recovering the cost incurred by the is for planning, design, construction and
operations of the facilities to be used by the rental car companies. CFC collected will be remitted
to on a monthly basis. The CFC is not revenue to the car rental company. This is a
request for and both renting cars
at the Airport. 

Question

Should the CFC — Customer Facility Charge be included in gross receipts for sales and vehicle
rental tax? 

Response

Gross receipts, gross proceeds, or sales price is the base upon which sales tax is calculated. The
terms are synonymous and are defined as " the total amount of consideration . . . for which

personal property or services are sold ... whether received in money or otherwise. . . ." 68 O. S. 

1352( 12)( a). A deduction from gross receipts is allowed for " any taxes legally imposed
directly on the consumer that are separately stated on the invoice, bill of sale or similar document
given to the purchaser." 68 O. S. § 1352( 12)( b)( 3). Since the incidence of the subject customer
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facility charge is on the consumer/rental car customer, the CFC, if separately stated, should not
be included in gross receipts for sales tax calculation purposes. Likewise, consistent with this

reasoning and stated condition, the computation of vehicle rental tax imposed pursuant to Section
2110 of Title 68 on the gross receipts of any rental agreement of a motor vehicle for ninety days
or less, should not include the CFC. 

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of June 23, 
2015. Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J Caesar
Tax Policy Analyst


