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August 11, 2014
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Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your inquiry regarding the taxability of an amount billed to your customers
designated as a " Consolidated Freight Charge ". Set forth are the facts presented along with the
response thereto. 

FACTS

We are in the process of incorporating a new charge for our customers. This new charge
will be called a " Consolidated Freight Charge ". Our definition of this charge is: " Freight

assessed on product transported from one facility to the other for the purpose of
consolidating a customer' s order to ship from a single shipping point. The charge will be
calculated as a % of the invoice price for the product ( line items) that are produced in one

plant and transferred to another for shipment consolidation. This charge will be shown as

a single line item on the bottom of the customers invoice." 

RESPONSE

Gross receipts, gross proceeds, or sales price is the base upon which sales tax is calculated. The

terms are synonymous and are defined as " the total amount of consideration ... for which

personal property or services are sold ... whether received in money or otherwise...." 68 O. S. 

1352( 12)( a). In accordance with Section 1352( 12)( a) of Title 68 no deduction from gross

receipts is allowed for the following: 

1) the seller's cost of the property sold, 
2) the cost of materials used, labor or service cost, 

3) interest, losses, all costs of transportation to the seller, all taxes imposed on the seller, and

any other expense of the seller, 
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4) charges by the seller for any services necessary to complete the sale, other than delivery
and installation charges, 

5) delivery charges and installation charges, unless separately stated on the invoice, billing
or similar document given to the purchaser, and

6) credit for any trade -in. 

Separately stated delivery charges are not subject to sales tax unless they represent amounts paid
by the seller in acquiring the property for sale. 68 O. S. § 1352( a)( 12)( 3) and Oklahoma

Administrative Code 710:65- 19- 70(d). For example, if the amount billed by the vendor to its
customer is attributable to the vendor' s costs of preparing and transporting merchandise to the
customer and is separately stated on the customer' s bill or invoice, the delivery charge is not
subject to sales tax. However, if such an amount relates to shipping, freight or delivery charges
paid by a vendor to acquire the merchandise for sale, then the amount becomes part of gross
receipts and is subject to sales tax when resold to a customer, even if separately stated on the
customer' s bill or invoice. 

Based on the above - stated facts, the described " Consolidated Freight Charge" represents your

costs of preparing and transporting the merchandise to the customer and; therefore, if separately
stated, is not subject to sales tax. 

Attached are copies of the referenced Oklahoma statutory and administrative rule provisions. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request received June 14, 
2014. Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

101 " 1 0 1X  l

Brenda J. Sulli an

Tax Policy Analyst


