
OKLAHOM
TAX POLICY DIVISION
RICK MILLER, DIRECTOR

RE: LR -13 -64 ( Sales Tax Inquiry) 

Dear

June 4, 2014

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your request for a sales tax exemption for the food sales made on the
campus of in the student cafeteria. Set forth are the facts as presented

in your correspondence of September 5, 2013 along with our response thereto. 

Facts

has recently contracted with to manage the University' s
student cafeteria, which is operated primarily for enrolled students, and the University pays

directly for their services based on the number of meal plans that the University sells
to students. The University sells the meal plans to students not Sales tax is charged to
the limited visitors who eat in the cafeteria. 

uestion

Is the University responsible for remitting sales tax to the State of Oklahoma on student meal
plans because an outside management company has been hired to operate the cafeteria? 

Response

Onder Section 1356( 5) of Title 68 of the Oklahoma Sales Tax Code, the statute states that the
s] ale of food in cafeterias or lunch rooms of elementary schools, high school, colleges or
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universities which are operated primarily for teachers and pupils and are not operated primarily
for the public or for profit" are exempt from taxation. Furthermore, the Oklahoma

Administrative Code 710: 65 -13- 210( 1) states: " Management companies operating for a profit
who contract with a school, college or university to operate a lunchroom or cafeteria will be
denied the exemption." 

Based on the facts of your letter, it appears that the management company is not
selling food to the students or earning a profit on the food sold to the students, but rather the
students are buying meal plans from the University. Therefore, the University is exempt from
remitting sales tax to the State of Oklahoma for student meal plans. 

uestion

If your response is that sales tax should not be remitted on student meal plans, would the
exemption also apply to meal plans purchased by faculty and staff? 

Response

The exemption applies to the faculty and staff so long as the meal plans are sold by the school, 
and is not making a profit on the food sold to the faculty and staff. Therefore, the
University is exempt from remitting sales tax on meal plans purchased by faculty and staff. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of September 5, 2013. 
Pursuant to the Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be

generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Morgan E. Lankford

Tax Policy Analyst


