Facsmie 405,

: LR-13-041'; Sales Tax Status of

this is in response to your inquiry regarding the sales tax statu
+ forth below are the questions posed in by

responses thereto.

Set
your correspondence of April 4, 2013 along with the

jtions:

1. Why are Booster ‘clubs not considered Parent Teacher Organizations/Parent
Organizations when they basically operate the same? See the Attached =~ :
By-laws.

Response: In order to qualify for one of the statutorily provided exemptions, an applicant must
r 4 wholly meet the specific requirements for exemptions contained therein. Section 1356(13)(a)(6)
" of Title 68 exempts sales of tangible personal property1 made by parent-teacher organizations.
Booster Clubs are not considered to be parent-teacher organizations for the purpose of the
exemption. "

2. Advised the only has a Sales Tax Permit, not a Tax Exemption
Permit, do you concur?

Response:  Tax Commission records reflect that is a holder of a sales
_tax permit/site number and has not been recognized as an entity exempted pursuant
to the provisions of the Oklahoma Sales Tax Code.

! Sales of tangible personal property in paragraph (13) include sales of admission tickets and concessions at athletic

events.
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3. Advised the should be collecting and remitting sales tax, do you
concur?

Response: must collect sales tax on the gross receipts attributable to
sales of tangible personal property and other transactions taxable under the Sales Tax Code and
report and remit same to the Oklahoma Tax Commission. In addition, the booster club can make
purchases of tangible personal property exempt from sales tax for resale purposes pursuant to its
Oklahoma sales tax permit. 68 O.S. § 1357(3).

4. Advised the could not have applied for a Tax Exempt Permit
because it is a Booster Club, do you concur?
Response: does not qualify as a sales tax exempt entity under the
Oklahoma Sales Tax Code.
5. Does the need to change its name to be exempt from collecting

and remitting sales tax? If yes, do you have any name recommendations? .

Response:  No, as previously stated to be exempt from the requirements to collect and remit
sales tax an applicant must wholly meet the specific requirements for exemption contained in the
applicable statute. To document that it qualifies as a parent-teacher organization for purposes of
Section 1356(13)(a)(6), the Booster Club would need to provide a letter from the ~ '
school principal or superintendent verifying that the Club is the official Parent-Teacher
Organization for

6. Advised even though the is non-profit organization, the Sales
Tax Permit only applies to purchases for resale, do you concur?

Response:  Yes, see response to number 3.

7. Advised the has to remit sales tax to the Oklahoma Tax
Commission from 2010 to 2012 (six reporting periods), do you concur?

Response:  Yes, | should file amended sales tax returns for these
periods and pay tax due on the amounts previously deducted from taxable sales. Interest and
penalty should be calculated on all past due amounts. 68 O.S. § 217.

8. To the Best of our knowledge, the has not received any
correspondence stating the Sales Tax Reports are incorrect. Why did
the Oklahoma Tax Commission not advise the it was filing the

Sales Tax Reports incorrectly prior to January 2013?

Response:  Although the Booster Club deducted all its sales as nontaxable there was no
indication on the face of the returns that the Booster Club was doing so pursuant to a claim as an
exempt entity.

9. If it is determined the should collect and remit sales tax to the
Oklahoma Tax Commission, the requests the Oklahoma Tax



Commission give the “Consideration” by “Waiving” the
remittance of sales tax to the Oklahoma Tax Commission from 2010 to 2012?

Response: At the discretion of the Commission or its designee, the interest or penalty, or both,
may be waived provided the taxpayer can demonstrate that the failure to pay the tax when due is
satisfactorily explained, or that the failure resulted from a mistake by the taxpayer of either law or
fact, or that the taxpayer is unable to pay the interest or penalty due to insolvency. Requests for
waiver must be made in writing to the Account Maintenance Division, Oklahoma Tax Commission,
2501 N Lincoln Blvd., Oklahoma City, Oklahoma 73194 and must include all pertinent facts to
support the request. 68 O.S. § 220.

10. If it is determined the should collect and remit sales tax to the
Oklahoma Tax Commission, please advise if a sales tax is applicable to the following:

Membership fees
T-Shirt Sales
Concession Stand Sales
Silent Auctions
Donations

Banquet Ticket Sales

Response:  Sales tax is due on t-shirt, concession and banquet ticket sales. Taxable items
sold at auction or donated to and sold by the are also subject to sales tax.
Fees paid to join the booster club are not subject to sales tax.

Copies of the referenced statutory provisions are enclosed.

This response applies only to the circumstances discussed in your request of April 4, 2013.
Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law.

Sincerely,

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Budfdatior:

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst



