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May 9, 2013

Re: LR 13 -028

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your inquiry dated April 22, 2013 wherein you requested a ruling concerningOklahoma tax withholding on prize money. What follows is verbatim your facts and requested
ruling and our response thereto. 

Facts: 

The an IRC 501( c)( 3) organization, is conducting the
Edmond, Oklahoma during 2014. 

Prize monies totaling approximately $2. 75 million will be paid to nearly 160 participants. The
reports to the IRS all prize monies paid using Form 1099 MISC. The IRS does not require

the to withhold taxes on the prize monies paid. 

Please advise, at your earliest convenience, as to whether the State of Oklahoma requires tax
withholding and/ or income reporting on such payments. Ifyou are aware of any local taxes thatmay apply, please let me know. 

Response: 

The State of Oklahoma will not require tax withholding on the above mentioned payments. 
Because the participants will be considered contractors and not employees ofthe pursuant
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to OAC 710: 90 -1 - 2, the payments will not be considered wages and therefore do not require
withholding. Pursuant to 68 O.S. § 2369, the USGA is only required to report to Oklahoma the
prize monies paid using a Form 1099 -MISC. The individual players will need to report anyincome earned in Oklahoma. 

This response applies only to the circumstances set out in your request dated April 22, 2013. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling maybe generally relied upon only by
the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely
stated, and that there has been no change in applicable law. 

Please be advised that the issuance of this ruling does not preclude the Oklahoma Tax Commission
from conducting an audit or examination under 68 Okla. Stat. §206 ofany report or return claiming a
credit for the transactions outlined in this letter ruling. The Commission reserves the right to issue
any assessment, correction, or adjustment authorized under 68 Okla. Stat. §221. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Y` 

Haley Rader

lq 

Tax Policy Analyst


