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Re: LR-11-127, Sales Tax Inquiry

Dear.

This is in response to your request for a written response regarding the sales taxability of your
purchases of diabetic supplies. Set forth below are the facts presented in ‘your correspondence
along with our response thereto.

FACTS

Since I am diabetic and must use glucose tests strips to test my glucose level 4 to 6 times
each day to stay within the blood glucose level required to prevent serious damage to my
system. Medicare used to supply 6 test strips per day, but recently, they reduced it to 3
per day, requiring me to purchase extra strips as required. Because Medicare does not
pay for the extra ones, my secondary insurance does not pay either. Today I call for a
refill of my prescription and was told that Medicare said it was too soon and would not
approve the refill. T told the druggist to fill the prescription for 50 strips and [ would pay
for them. The druggist charged me $5.75 sales tax on the sale. It seems strange to me
that I can buy 100 through Medicare and pay not state sales tax but, if I pay for them I am
charged. Ibelieve the law exempts state sales tax on medical supplies.

Response

Sales of tangible personal property in Oklahoma, unless specifically exempted by the provisions
of the Oklahoma Sales Tax Code, are subject to the levy of sales tax. 68 O.S. §1354(A)(1).

Section 1357.6 of Title 68 exempts sales of medical appliances, medical devices and other
medical equipment administered or distributed by a plracl‘.itioner1 or purchased or leased, by or on
behalf of an individual, pursuant to a prescription or work order of a practitioner; and the item is

! Practitioner means “a physician, osteopathic physician, surgeon, podiatrist, chiropractor, optometrist, pharmacist,
psychologist; ophthalmologist, nurse practitioner, audiologist or hearing aid dealer or fitter who is licensed by the
state as required by law.” 68 O.S. § 1357.6(B)
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furnished to a Medicare or Medicaid program recipient and the cost of said item will be
reimbursed by Medicare or Medicaid.

Sales of diabetic supplies qualify as a type of medical equipment, appliance or device as outlined
in Section 1357.6 of Title 68 and are exempt from sales tax when prescribed by a practitioner,
sold to or purchased on behalf of a Medicare/Medicaid recipient, and are reimbursed by
Medicare or Medicaid. Otherwise, sales of diabetic supplies that do not meet the requirements of
Section 1357.6 of Title 68 are subject to sales tax. Therefore, since your purchase of the 50
glucose test strips was not reimbursed/paid by Medicare, sales tax was properly charged thereon.

This response applies only to the circumstances discussed in your request of November 22, 2011.
Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally

relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law.

Sincerely,

OKLAHOMA TAX COMMISSION

/?fo/z/é % & A
Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst




