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TAX POLICY DIVISION

October 19, 2011

Re: Our File No. LR -11 - 099

Dear

MMISSION
PHONE( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your request for a letter ruling relating to the application of use tax on
certain shipping and handling charges.. Set forth verbatim are the facts presented along with the
question posed and the response thereto. 

FACTS

is a direct sales retailer licensed to collect vendor' s use tax in
Oklahoma under license number Our consultants host or attend in -home parties

at which they solicit orders for our products. When the consultants take the order, they
collect payment in full from the customers. 

charges an amount equal to 8% of the price of the products being
purchased on each order as a " Shipping & Handling Charge." This charge covers several

things: the cost of shipping the order to the customer (or to the consultant for distribution
to customers), which we have no way of determining at the time the order is placed; the
cost of the packing materials; the cost of picking the items and packing them for
shipment; and other related costs. This charge is separately shown on the order form, 
which acts an invoice from which the customer pays with a credit card. 

QUESTION

The question has arisen is whether we should be charging the vendor' s use tax on the 8 % 
shipping & Handling Charge. 

RESPONSE

Although you indicate that is currently registered to collect vendor use tax
from its Oklahoma customers, as a vendor operating a multi -level distribution system in
Oklahoma, must obtain an Oklahoma sales tax permit and report and remit
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sales tax on the retail value of the products sold. The sales tax is to be passed through the multi- 

level distributors, who are not required to hold an Oklahoma sales tax permit, to the
consumers /users. The distributors are to collect the sales tax from the consumer. 

Shipping and handling charges associated with the shipment of multi -level sales merchandise to the
distributor or the distributor's customers are not subject to sales tax, if separately stated. The
location where a sale is sourced determines the taxes that are to be charged. Retail sales are
sourced in accordance with 68 O. S. § 1354. 27 to the location where the purchaser or the

purchaser' s donee receives the product. Oklahoma Administrative Code 710: 65 -18 -2, provides

that " receive" and " receipt" does not include possession by a shipping company on behalf of the
purchaser. 

Also please note that gross receipts, gross proceeds, or sales price is the base upon which sales
tax is calculated. The terms are synonymous and are defined as " the total amount of
consideration ... for which personal property or services are sold ... whether received in money
or otherwise...." 68 O. S. § 1352( 12). " Vendors operating a multi -level distribution system will
collect tax on the gross receipts of the retail value of the products sold." See Oklahoma

Administrative Code 710: 65- 19- 214( a). Oklahoma Statutes or Commission Rules do not contain

special provisions which allow a deduction from gross receipts before computing sales tax on
transactions related to multi -level sales, nor are the provisions concerning coupons applicable to
multi -level sales. Consequently, sales tax should be collected on the retail value of the products
sold without regard of credits or discounts to its hostesses. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of August 12, 2011. 

Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst


