
HOM

August 9, 2011

Re: LR 11 -033 - Oklahoma Inventor Assistance Act

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FAcsIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your inquiry of February 22, 2011 wherein you requested a ruling
concerning the Oklahoma Inventor Assistance Act. What follows is verbatim your facts and
requested ruling and our response thereto. 

FACTS: 

is located in Oklahoma. 
and its sole shareholder, are the owners of several patents related to
optical disc technology. patents are used in products developed and
manufactured by in Oklahoma. The products include computers and
computer equipment hardware which incorporates the patented technology. The
products are sold to optical disc manufacturers around the world. receives

royalty income in connection with the sale of such products. 

2. began receiving royalty income in connection with products incorporating its
patented technology in 2001. Since then, has received additional patents
covering additional disc applications (the " Additional Patents "). 

On 2010, registered the Additional Patents with the Oklahoma
Center for the Advancement of Science and Technology ( "OCAST "). A copy of the
letter confirming such registration is attached. Likewise, in 2010, entered into a
new contract with an optical disc technology company calling for continuing royalty
payments based on the use of additional Patents. 

4. Pursuant to Section 5064.7 ( B) of the Inventor Assistance Act, the Oklahoma Tax

Commission ( "OTC ") and OCAST are to develop and promulgate rules regarding the
implementation ofthe income tax exemption available under the Inventor Assistance
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Act. 

5. OTC Rule 710: 50- 15- 60( d), details the requirements for qualification for the income
tax exemption. Under that rule, OCAST is charged with various duties and
certifications, including entering into a fee agreement with the inventor, certifying the
terms ofthe contract, the product, and the inventor, and certifying the date of the fast
commercial product sale. 

6. In a document provided by OCAST, to counsel (attached), OCAST disclaims
any duty or responsibility under the Inventors Assistance Act, and specifically
requests that the requirements under rule 710: 50 -15 -60 be `waived for any inventor

seeking the statutory tax benefits." 

RULINGS REQUESTED: 

Royalty income earned by in connection with the sale of its products which
incorporate its registered patented technology is subject to the income tax exemption
provided by the Inventor Assistance Act

OTC RESPONSE

Yes, to the extent royalty income was earned for patents that are registered with
OCAST. This would mean those royalties earnedfor patents registered on or after

2010. 

2. can either amend its tax return for the years beginning with the first year it
received royalty, and claim the exemption for six years forward, or claim the
exemption beginning with tax year 2010 and claim the exemption for six years
forward. 

OTC RESPONSE

cannot amend returns prior to tax year 2010 to claim the exemption. The

excluded royalties are only those that are initially earned on or after
2010 (royalties must be based on patents registered with OCAST). Tax year 2010 is
thefirst taxyear eligible to claim the exclusion. The exclusion isfurther limited to a

total ofseven yearsfrom when the royalties are initially earned. Royalty incomefor
patents prior to registration with OCAST is not eligible for the exemption. 

3. is not required to enter into a fee agreement with OCAST, or otherwise comply
with the provisions of rule 710: 50 -15 -60 (d) as it relates to OCAST. 
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OTC RESPONSE

The Oklahoma Tax Commission cannot require OCAST to charge the statutorily
requiredfee. 

This response applies only to the circumstances set out in your request ofFebruary 22, 2011. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling maybe generallyrelied upon only by
the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely
stated, and that there has been no change in applicable law. 

Please be advised that the issuance of this ruling does not preclude the Oklahoma Tax
Commission from conducting an audit or examination under 68 Okla. Stat. §206 of any report or
return claiming a credit for the transactions outlined in this letter ruling. The Commission reserves
the right to issue any assessment, correction, or adjustment authorized under 68 Okla. Stat. § 221. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at (405) 521 -3133. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX

f
Michael C. Kaufin

Tax Policy Analys


