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TAX PoLicy DIVISION PHONE (405) 521-3133

FACSIMILE (405) 522-0063

June 22, 2011

RE: LR-11-004 (Sales Tax Inquiry)
Dear

T am writing this letter in response to your request regarding sales tax. It is my understanding
based on the facts presented in your correspondence of December 12, 2010 and our telephone
conversation of May 11, 2011 :

Facts:

has been charging city/state sales tax on hay beds which are permanently fixed
to the cab and chassis intended for farm use. The hay beds in question have a hydraulic or
clectrical lift with hay spikes or arms that allow a large bail of hay to be lifted on the bed of the
truck. Our customers have a current SMX card on file. We charge current city/state sales tax to
the farmer if the hay bed is purchased separate from the vehicle. If the hay bed is purchased with
the new vehicle the farmer pays excise tax at the local tag office. :

Question : Do we have to charge city/state sales tax on hay beds if the farmer has a current SMX

card (Agricultural Exemption Permit)? We have had much debate about this issue and we would
like clarification. Please attach supporting documentation with your response.

Response:

Based on the foregoing, sales of the described hay beds, purchased separate from a vehicle, for
use in agricultural production pursuant to a valid Agricultural Exemption Permit are exempt
from sales tax. Oklahoma Administrative Code 710:65-7-11 sets forth the properly completed
documentation that must be accepted from a purchaser claiming a sales tax exemption for
agricultural production and retained by the vendor in order for the vendor to be relieved of any
liability for the sales tax and the duty to collect imposed by 68 O.S. § 1361 of Title 68.
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However, when the hay bed is affixed to a vehicle prior to purchase, it becomes part of the
taxable sales price of the vehicle when sold and is subject to Oklahoma Motor Vehicle Excise
Tax. 68 O.S. § 2106 and OAC 710:65-13-330(a)

Copies of the cited administrative rules are enclosed.

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of December
15, 2010. Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law.

Sincerely,

OKLAHOMA TAX COMMISSION
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Marc Morrison
Tax Policy Analyst




