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COMMISSION

October 30, 2009

Re: [LR-09-134; Sales Tax Inquiry
Dear

This is in response to your request for a ruling regarding the sales tax treatment of paint spray
booths. The facts as presented in your correspondence dated August 3, 2009 and September 24,
2009 are set forth below along with the questions posed and the responses thereto.

We are manufacturers of Paint Spray Booths used in the Auto, Truck, and Manufacturing
Industries. Depending on the customer’s situation, we also contract to have this
equipment installed into their premises. The paint booth’s I-beam structure is attached to
the floor and the building structure. The paint booth is attached to this framework. Both
the paint booth structure and panels can be removed without damage to the structure of
the building. We have in multiple cases moved paint booths from one location to another
when a company has relocated for some reason.

QUESTION

Would this equipment be regarded as TPP or Real Property in the following situations and
how does OK State tax these situations?”

Sale of Equipment Only
RESPONSE

The equipment in question retains its identity as tangible personal property and therefore is not
considered a fixture which becomes part of the realty and as such is subject to sales and use tax
in Oklahoma. If the item is shipped into Oklahoma via common carrier from a point outside the
state you will be required obtain an Oklahoma vendor use tax permit and collect and remit
Oklahoma state and any local use taxes due on the equipment charges.! If the item is brought

LA retailer or vendor maintaining places of business both within and without this state and making sales of tangible
personal property from a place of business outside this state for use in Oklahoma must at the time of sale collect use
tax from the purchaser. “Maintaining a place of business in this state” is defined at Section 1401(10) of Title 68 and
includes "any person having agents operating in the state under authority of the retailer or subsidiary, . ..”
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into Oklahoma for delivery in your own vehicles or is shipped or delivered from a point inside
the State then the transaction is subject to sales tax requiring you to obtain an Oklahoma sales tax
permit and collect and remit state and applicable local sales tax on the gross receipts derived
from the equipment sales.

QUESTION
Sale of Equipment with Installation

RESPONSE

See response to Question 1. Under the circumstances where the equipment is shipped into
Oklahoma by common carrier for installation in Oklahoma by you or your agents, the gross
receipts® derived from the equipment sales would be subject to sales tax, See OAC 710:65-15-1.

Generally, installation charges which are separately stated on the bill or invoice are not included
in gross receipts for sales tax calculation purposes.” 68 O.S. § 1352(12)

QUESTION

Is the Install Labor Taxable?

RESPONSE

Except as previously noted, labor charges for installations which are separately stated on the bill
or invoice would not be included in gross receipts for sales tax calculation purposes. 68 O.S. §
1352(12)

QUESTION
Is the Freight Taxable?

* The terms gross receipls, gross proceeds and sales price are synonymous and are defined as "the total amount of
consideration . . . for which personal property or services are sold . . . whether received in money or otherwise. . .
without any deduction for the following:

1. the seller’s cost of the property sold,

2. the cost of materials used, labor or service cost,

3. interest, losses, all costs of transportation to the seller, all taxes imposed on the seller, and any other expense of

the seller,

4. charges by the seller for any services necessary to complete the sale, other than delivery and installation

charges,

5. delivery charges and installation charges, unless separately state on the invoice, billing or similar document

given to the purchaser, and

6. credit for any trade-in. ... 68 O.S. § 1352(12)(a).

3o . . . .

A limited exception to the general rule is that amounts billed for installation, connection, change or initiation of
certain telecommunication services, regardless of whether such charges are separately stated, are taxable as a
telecommunications nonrecurring charge. 68 Q.S. §1354(3).




RESPONSE

Separately stated delivery or freight charges are not subject to sales tax unless they represent
amounts paid by the seller in acquiring the property for sale. Oklahoma Administrative Code
710:65-19-70(d).

QUESTION

Does it change the tax type if we invoice the equipment separately from the install?

RESPONSE

No, the tax type (sales vs. use) is not affected if the equipment is invoiced separately from the
installation labor.

This response applies only to the circumstances discussed in your request of August 3, 2009.
Pursuant to Oklahoma Administrative Code Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

(g Cncaos

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst




