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Dear

September 14, 2009

MMISS10
PHONE( 405) 5213133

FACSIMILE ( 405) 522- 0063

I am writing in response to your request for a ruling regarding the sales taxability of sales of
orthotics and shoes when such equipment is paid for with workers' compensation insurance
funds. The facts, which are based on my understanding of our telephone conversation and the
documents provided, along with the requested response are set forth as follows: 

FACTS

Individuals covered under workers compensation insurance select orthotics and specially fitted
shoes at

indicates that it has been advised that
no sales tax may be charged on these transactions based on the Durable Medical Equipment and

Supplies Ground Rules contained in the Workers' Compensation Court Schedule of Medical and
Hospital Fees' which provides that " tax, and storage, shipping, handling, etc. are not

reimbursable costs for durable medical equipment or supplies." 

RESPONSE

The sale of tangible personal property in Oklahoma, unless specifically exempted by the
provisions of the Oklahoma Sales Tax Code, is subject to the levy of sales tax, 68 O. S. 

Effective January 1, 2008. 
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1354(A)( 1). Section 1357. 6 of Title 68 exempts sales of medical appliances, medical devices
and other medical equipment, prosthetic devices, durable medical equipmene and mobility

enhancing equipment when the item is administered or distributed by a practitioner4 or
purchased or leased, by or on behalf of an individual, pursuant to a prescription or work order of
a practitioner; and the item is furnished to a Medicare or Medicaid program recipient and the cost

of said item will be reimbursed by Medicare or Medicaid. 

Additionally, "sales of prosthetic devices to an individual for use by such individual" are exempt
from sales tax. 68 O. S. § 1357(22). Prosthetic device is defined in Section 1357.6(C) of Title 68

as follows: 

The term ` prosthetic device' means a replacement, corrective or supportive device, 

including repair and replacement parts for same, worn on or in the body to: 

A) Artificially replace a missing portion of the body; 
B) Prevent or correct physical deformity or malfunction; or, 
C) Support a weak or deformed portion of the body. 

x > x

Administrative Code 710: 65 -13 - 173 sets forth a nonexclusive list of medical devices, appliances
and equipment. Also provided within this list are examples of prosthetic devices which include
corrective, orthopedic, and space shoes and arch supports. 

The fact that consideration was provided pursuant to workers' compensation insurance coverage

and tax is not a cost reimbursable by workers' compensation insurance does not alone exempt
the transactions at issue. However, if the items sold constitute prosthetic devices as defined by
Section 1357. 6( C) and the transactions meet the parameters of the exemption in Section
1357( 22) of Title 68, the sales are exempt from sales tax. Likewise, sales of items that do not

specifically qualify for exemption under Section 1357( 22) of Title 68, but would otherwise
qualify as a type of medical equipment, appliance or device outlined in Section 1357. 6 of Title
68, are exempt from sales tax when prescribed by a practitioner, sold to or purchased on behalf
of a Medicare/Medicaid recipient, and are reimbursed by Medicare or Medicaid. 

Copies of the referenced statutory and administrative code provisions are provided. 

a Durable medical equipment means equipment including repair and replacement parts for same, which can
withstand repeated use, is primarily and customarily used to service a medical purpose, generally is not useful to a
person in the absence of illness or injury; and is not worn in or on the body. The term does not include mobility
enhancing equipment. 68 O. S. § 1357. 6( D) 
3 Mobility enhancing equipment means equipment, including repair and replacement parts for same, which is
primarily and customarily used to provide or increase the ability to move from one place to another and which is
appropriate for use either in a home or a motor vehicle, is not generally used by persons with normal mobility, and
does not include any motor vehicle or equipment on a motor vehicle normally provided by a motor vehicle
manufacturer. Mobility enhancing equipment does not include durable medical equipment. 68 O. S. § 1357. 6( E). 

Practitioner means " a physician, osteopathic physician, surgeon, podiatrist, chiropractor, optometrist, pharmacist, 

psychologist, ophthalmologist, nurse practitioner, audiologist or hearing aid dealer or fitter who is licensed by the
state as required by law." 68 O.S. § 1357. 6( B) 



This response applies only to the circumstances discussed in your request of July 24, 2009. 
Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst

cc: Senator Gary Stanislawski
Representative Dan Sullivan

Representative Mike Thompson


