
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

November 2, 2009

Re: Sales Tax Inquiry; Our File No. LR -09 -082 -A

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

I am writing in response to your follow -up question regarding the calculation of sales tax on
fabricated steel. Set forth verbatim are the facts presented along with a response thereto. 

The manufacturer submits a lump -sum material -erect bid ( manufacturing the pre - 
engineered steel, which is its normal business, and hiring a subcontractor to erect the
building). The manufacturer omits the costs for production labor and engineering for the
steel from the taxable base and includes the production labor and engineering for the steel
in the sub' s erection cost, thereby only charging the customer tax on the raw materials. 

A review of the above - referenced fact scenario does not change the response you received dated
July 7, 2009 issued in LR -09 -082. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of July 15, 2009. 
Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD 0 OKLAHOMA CITY I OKLAHOMA 73194

IT 15 OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION



TAx POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

July 7, 2009

Re: Sales Tax hiquiry; Our File No. LR -09 -082

Dear

PHONE ( 405) 5213133
FACSIMILE ( 405) 522-0063

I am writing in response to your request regarding the calculation of sales tax on fabricated steel. 
Set forth verbatim are the facts presented along with your query and the response thereto. 

FACTS

When submitting a bid for pre- engineered steel to a general contractor who will use it to
construct a building, we include tax on the entire selling price of the product. A rumor from
our men in the field is that a competitor has stated that they keep their bids low by only
charging tax on the cost of their raw material and not on the selling price of the finished
product. 

QUERY

When selling a fabricated product is tax due on just the material incorporated into the product or
is tax, due on the finished product, including all manufacturing costs such as engineering and
production labor. 

RESPONSE

The sale of tangible personal property, unless specifically exempted by the provisions of the
Oklahoma Sales Tax Code, is subject to the levy of sales tax. 68 O. S. § 1354(A)(1). Gross

receipts, gross proceeds, or sales price is the base upon which sales tax is calculated. The terms
are synonymous and are defined as " the total amount of consideration ... for which personal

property or services are sold :.. whether received in money or otherwise...." 68 O.S. § 

1352( 12). No deduction from gross receipts is allowed for "the cost of materials used, labor or
service cost." 68 O. S. § 1352( 12)( a)( 2), Therefore, sales tax should be calculated on the total

amount of the charge to your customer for the fabricated product without any deduction for your
engineering and production labor. 

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD 0 OKLAHOMA CITY s OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPIE OF ORAHOMA BY PROIEOTING TAX COMPUANCE THROUGH OUAIM SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION



This response applies only to the circumstances discussed in your request of May 19, 2009. 
Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst


