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I am writing this letter to your request regarding the application of sales tax for
prosthetic devices sold to healthcare providers and used on Medicare or Medicaid
patients.

Facts:

Based on Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-13-173, prosthetic devices are
exempt from sales tax with the following documentation:

(1) Name and address of the purchaser or lessee or person on whose behalf the item is
being purchased or leased.

(2) A copy of the prescription or work order; and

(3) A copy of the document which shows that the person on whose behalf the item is
being purchased or leased is a Medicare or Medicaid patient.

Question:

What is the required documentation to show that the person is a Medicare or Medicaid
patient? Is a copy the Medicare/Medicaid card sufficient or is a copy of the payment
reimbursement statement from Medicare/Medicaid which indicates the amount
reimbursed required. To that end if Medicare/Medicaid reimburses less than the vendor
charges for the product, is the exempt portion the sales price or the reimbursed amount?

Our Response:
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The proper documentation to show that the person is a Medicare or Medicaid patient
includes copies of the invoices that tie the patient to Medicare/Medicaid or other types of
documentation that show that the patient was reimbursed by Medicare/Medicaid. Just a
copy of the Medicaid/Medicare card is not sufficient. If the proper documentation is
submitted to the Oklahoma Tax Commission, then the amount of sales tax charged by the
vendor is the amount that is refunded.

Question:

If the Doctor indicates the patient is covered under Medicare/Medicaid at the time of
purchase, can the vendor exempt the product at the time of sale or is the exemption
always a refund?

QOur Response:

The only sales of prosthetics that are exempt from sales tax are the sales that are made
directly to the customer that is purchasing the prosthetic for its use as described m
Oklahoma Tax Commission 710:65-13-171 (copy enclosed). All other sales that are
reimbursed by Medicare/Medicaid arc exemptions that must be pursued through refunds
from the Oklahoma Tax Commission.

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of
March 23, 2009. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is 1ssued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and there has been no change in
applicable law.

Sincerely,

)y

{Oklahoma Tax Commission
Marc Morrison
Tax Policy & Research Division




