
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

Re: LR -09 -015, Sales Tax Inquiry

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

This is in response to your request for guidance regarding the sales taxability of blood
purchased by a hospital for patient care. Following are the questions you presented and our
responses thereto. 

Question 1: Is the purchase of blood by a hospital to be used for patient care
considered a taxable transaction. 

Our Response: Yes. The hospital pays tax as the consumer /user on all items purchased

for use in providing services for patient care. See Oklahoma Tax Commission Rules 710:65 -19- 
142 and 710:65 -13 - 170 on our website: www.oktax.state.ok.us. 

Question 2: Is the charge by a hospital to a patient considered a taxable transaction. 

Our Response: No. Hospitals and like institutions are primarily engaged in the business
of rendering services. They are not required to collect, report, and remit sales tax on gross
receipts from items of tangible personal property used in rendering their service to a patient. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of January 20, 
2009. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD 4 OKLAHOMA CITY • OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAE COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION


