
TAx POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

March 12, 2009

RE: LR -09 -002

Sales and Use Tax Inquiry

Dear

MMISSION
PHONE( 405) 5213133

Rama (405) 522-03

I am writing this letter in response to your written request to determine the
applicability of your client' s products and services to Oklahoma Sales and Use tax. 

Facts: 

Your client sells tracking microchips, identification tags, scanners and provides
notification and recovery services for pet owners. 

Question # 1: 

Are the sales of the tracking microchips subject to sales tax? 

Our response: 

Yes, pursuant to Oklahoma Tax Commission Rules 710: 65 -1 - 2 and 710: 65 -1 - 9
copies have been enclosed for your convenience). 

Question #2: 

Are the sales of scanners subject to Oklahoma Sales and Use Tax? 

Our response: 

Yes, please refer to question # l. 

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD • OKLAHOMA CITY @ OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISM TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISM71ON



Question #3: 

Are the sales of collar tags subject to Oklahoma Sales and Use Tax? 

Our Response: 

Yes, please refer to question # 1. 

Question #4: 

Is the fee that our client charges for limited pet recovery services subject to Oklahoma
Sales and Use Taxes? 

Our Response: 

No, so long as the sale of the service is separate from any other sale and separately
itemized; see previous enclosed rules. 

Question 45: 

Is the fee for full proactive pet recovery services subject to Oklahoma Sales and Use
taxes? 

Our Response: 

See previous response. 

Question 96: 

Are microchips given away for free subject to Oklahoma Sales and Use Tax? 

Our Response: 

Yes, these transactions would be considered a withdrawal of inventory. See previous
enclosed rules. 

Question #7: 

Is the lump sum fee for the sale of pet recover services along with a microchip subject
to Oklahoma Sales and Use Tax? 

Our Response: 

Yes, see previous enclosed rules. 



Question #8: 

Is the lump sum fee for microchip, implantation, and pet recover services subject to
Oklahoma Sales and Use Tax? 

Our Response: 

Yes, see previous enclosed rules. 

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of
November 12, 2008. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and there has been no change
in applicable law. 

Sincerely, 

Oklahoma Tax Commission

Marc Morrison, Tax Policy Analyst
Tax Policy & Research Division


