
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

July 20, 

Re: LR -09 -001; Sales Tax Inquiry

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 5213133

FACSIMILE ( 405) 5220063

I am writing in response to your request for a determination as to whether certain charges related
to the sale of drilling mud invoiced by your client are subject to Oklahoma sales /use tax. Set
forth verbatim are the facts presented along with the questions posed and the responses thereto. 

FACTS

Company A is a retailer of drilling fluids commonly called " drilling mud" for use in the oil and
gas industry. Customers that purchase Company A's drilling mud require a unique mixture of
materials such as lime, clay, water, chemicals, etc. to produce drilling mud properties necessary
to meet the geological and drilling requirements of their well. 

In addition, at a customer's request, Company A will also separately provide technical services. 
In this situation, Company A bills the customer for technical service charges for services
performed by mud engineers. Mud engineers determine the mud property requirements or " mud
recipe" needed for optimal performance at the well site. Mud engineers also periodically monitor
mud properties during the drilling process and may recommend additional materials be added to
the mud mixture to maintain optimal mud performance. This is an ongoing process throughout
the customer's drilling phase. Mud engineers do not install the mud. Company A sells and
delivers the mud products and, at the customer' s option, may provide mud engineers to assist in
determining the " mud recipe" and for periodic monitoring of the mud properties. 

Company A's invoices reflect separately stated charges for all items sold to the customer. 
Company A itemizes each component material sold ( the overwhelming portion of an invoice), 
technical service charges ( services performed by mud engineers) if requested, and delivery
charges. 

Recently, Company A made a sale of drilling mud to a customer who offered an incentive
program. The program offered the payment of a bonus to qualifying personnel who worked at the
well site if certain safety and performance standards were met during the drilling phase of the
well. Company A was eligible for this incentive bonus and invoiced its customer for this charge. 
The bonus was ultimately paid by Company A to its mud engineers who participated at the
drilling site. The bonus payments constitute Oklahoma income for Company A's engineers, 

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD I OKLAHOMA CITY I OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OIUAHOMA RY PROMDnNG TAX COMPLIANCE THROUGH OUAUTY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION



subject to state individual income tax withholding and reporting. 

QUESTIONS

1. Are charges from Company A to the customer for technical services ( i.e., services performed
by mud engineers) associated with the sale of drilling mud subject to Oklahoma sales tax when
separately stated on an invoice? Currently, Company A charges and remits Oklahoma sales /use
tax on these service charges under the assumption they are directly related to the sale of the
underlying tangible personal property (i. e., drilling fluids). 

2. Are charges from Company A to the customer for performance bonuses as described above
subject to Oklahoma sales /use tax when separately stated on an invoice? Currently, Company A
charges and remits Oklahoma sales /use tax on these charges under the assumption that they are
directly related to the sale of the underlying tangible personal property (i.e., drilling fluids). 

RESPONSE

The sale of tangible personal property, unless specifically exempted by the provisions of the
Oklahoma Sales Tax Code, is subject to the levy of sales tax. 68 O. S. § 1354( A)( 1). Gross

receipts, gross proceeds, or sales price is the base upon which sales tax is calculated. The terms
are synonymous and are defined as " the total amount of consideration ... for which personal

property or services are sold ... whether received in money or otherwise...." 68 O.S. § 

1352( 12). No deduction from gross receipts is allowed for " the cost of materials used, labor or
service cost." 68 O. S. § 1352( 12)( a)( 2). The amounts attributable to the technical services

related to determination of the mud recipe along with the preparation of the mud and any
additional enhancement ofmud properties are included in gross receipts for purposes of sales tax

collection. Moreover, the amounts attributable to the performance bonus are part of the total

amount of consideration paid for the sale of the drilling mud and no provision exists which
would allow such amounts to be deducted from gross receipts for sales tax calculation purposes. 

Therefore, taxpayer is correctly collecting sales tax from its customers on amounts attributable to
the technical services and performance bonuses and reporting and remitting same to the
Oklahoma Tax Commission on its sales of drilling mud.' 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of January 21, 2009. 
Pursuant to Oklahoma Administrative Code 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst

In light of the fact that Company A sells and delivers the mud to its Oklahoma customers only the sales tax
implications of the described charges are explored for purposes of this letter ruling request. 68 O.S. § 1407. 


