
October 30, 2008

RE: LR -08 -132 -Mixed Beverage Tax on Mandatory Service Charges

Dear

Receipt is acknowledged of your request for clarification of the Oklahoma mixed

beverage tax treatment of mandatory service charges. Attached to your letter was a

Sample Banquet Check' for which you requested confirmation that it contained the
correct mixed beverage tax calculation. Below is a verbatim restatement of your question
and our answer. 

Question: Is the correct treatment for service charges any of the below options, 
please clearly explain the answer and reference tax statute or law for our
reference: 

1. No mandatory service charge revenue is subject to OK Mixed. Beverage Tax. 
2. Mandatory service charge revenue directly related to ` strong beer', wine, and

liquor are subject to OK Mixed Beverage Tax. 

3. All mandatory service charge revenue including soda and non - strong beer is
subject to OK Mixed Beverage Tax. 

4. Other

Our Answer: The short answer is " Other ". Title 37 Oklahoma Statutes, Sections

576 and 579 provide that the mixed beverage gross receipt tax is levied on the
total gross receipts of a holder of a mixed beverage, caterer, or special event

license issued by the Oklahoma Alcoholic Beverage Laws Enforcement ( ABLE) 
Commission from the sale, preparation or service of mixed beverages. Service

has been deemed to include, for example, bartender fees and gratuities which are

charged specifically to mixed beverages. Definitions of the terms used within

Section 576 are included therein. The tax is also levied on " ice or nonalcoholic

beverages that are sold, prepared or served for the purpose of being mixed with
alcoholic beverages and consumed on the premises where the sale, preparation or



service occurs." Section 579 states the contents of the monthly reports which
represent a restatement of items on which the gross receipts tax is levied in
Section 576. See also OAC 710: 20 -5 -3; 710:20 -5 -4 and 710:20 -5 -8 ( Oklahoma
Administrative Rules). Statutes and rules referenced herein may be found at: 
www.oktax.state.ok.us and www.lsb.state.ok.us. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
September 30, 2008. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling
may be generally relied upon only by the entity to which it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable laws. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Evelyn B. Phyffer

Tax Policy Analyst

Cc: Janine Marlar- McConville, Audit Supervisor

Compliance Division


