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TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

November 07, 2008

RE: LR -08 -114

Sales and Excise Tax inquiry

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521. 3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

I am writing this letter in response to your request regarding excise tax on utility
vehicles. 

Facts: 

was issued a manufacturers sales tax exemption permit
effective April 30, 1986. Senate Bill 1793, effective July 1, 2008, subjected certain
utility vehicles transferred on or after July 1, 2008 to the imposition vehicle excise tax
along with the title and registration requirements. 

Question: 

Are you allowed to purchase a utility vehicle tax exempt since you are a registered
manufacturer and are you required to obtain a vehicle title on a utility vehicle? Also, 

what are the procedures for obtaining a title tax exempt? 

Our Response: 

Oklahoma Sales and Use Tax Codes specifically exempt manufacturers from the
payment of sales and use tax on certain purchases. No like provision exists in the
Vehicle Excise Tax Code. Therefore, if purchases a utility vehicle on or after
July 1, 2008, it must remit excise tax, obtain a certificate of title as well as register the
vehicle and pay the corresponding title and registration fees. will not be

required to have a title or register any utility vehicles purchased prior to July 1, 2008; 
however, when a transfer of ownership occurs, the new owner register any utility vehicles
purchased prior to July 1, 2008; however, when a transfer ofownership occurs, the new
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owner would be required to obtain a title, register the utility vehicle and pay the
applicable excise tax and fees. 

Currently the only exemptions to motor vehicle excise tax can be found in Oklahoma
Tax Commission Rule 710:60 -7 -3, which I have provided a copy for your convenience. 

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of
August 13, 2008. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and there has been no change in
applicable law. 

Sincerely, 

Oklahoma Tax Commission

Marc Morrison

Tax Policy & Research Division


