COMMISSION

e PHONE (405) 521-3133

TAX PoLicy DivisioN
FACSIMILE (405) 522-0063

DAWN CasH, DIRECTOR

October 30, 2008

Re: LR-08-111 (follow up question)
Sales Tax Inquiry

I am writing this letter in response to your inquiry regarding the previous ruling that
was sent to you. You have inquired about whether the list of medical equipment found
on Oklahoma Tax Commission rule 710:65-13-173 would be exempt when sold to or
leased to a Hospice on behalf of a Medicare/Medicaid program recipient?

Our Response:

Hospices are considered consumer/users of the items purchased to render their
professional services and must pay sales/use tax when purchasing items. While there is an
exemption for medical supplies purchased or leased on behalf of patients who are
reimbursed by Medicaid and Medicare, this exemption does not extend to purchases
made by health care facilities as part of their services provided, but only to a vendor's
direct sales to a patient who is a Medicaid or Medicare recipient. If a hospice can state
that certain medical items were purchased, leased, and used to provide care to a Medicaid
or Medicare recipient and that those items were reimbursed by Medicaid or Medicare, the
hospice may request a refund of the sales or use tax that was paid thereon from the
Account Maintenance Division of the Oklahoma Tax Commission.

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of
October 02, 2008. Pursuant.to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and there has been no change in
applicable law. :
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Sincerely,

%V%W

Oklahoma Tax Commission
Marc Morrison
Tax Policy & Research Division
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September 18, 2008

RE: LR-08-111
Sales Tax Inquiry

I am writing this letter in response to your inquiry regarding the rental of medical
equipment to a hospice for use by their patients who are Medicare and Medicaid
* recipients.

Facts:

The hospice company that you are renting the medical equipment is paid by Medicare
and/or Medicaid and you state that these sales are exempt from sales taxes since they will
be reimbursed by Medicaid and or Medicare. '

Your question:

~ Should you charge sales tax on the rental of the medical equipment to the hospice
company? '

Our Response:

Based upon your letter, you have not described the equipment that you are renting:
only certain types of medical appliances, medical devices, and medical equipment can be
exempt from sales tax if sold or leased directly to a patient that will be reimbursed by
Medicare or Medicaid. I have attached a copy of Oklahoma Tax Commission Rule
710:65-13-173 and a copy of Section 1357.6 of Title 68 which explains the exemption
and gives a list of the items that are described as medical appliances, medical devices,
and medical equipment.

If the items that you are renting are listed on Oklahoma Tax Commission Rule
710:65-13-173, then you should charge sales tax to the hospice since they are not exempt.
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The hospice may apply to the Oklahoma Tax Commission for a refund of the sales tax
that they were charged after they provide the proper documentation that the sales were for
patients that were reimbursed by Medicare or Medicaid. This may be done by contacting
the Accounts Maintenance Division at PO Box 269060, Oklahoma City OK, 73126-9060.

This response applies only to the circumstances discussed in your fax request of
August 12, 2008. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and there has been no change in
applicable law. o

Sincerely,
¢
Dl P lrvioi

Oklahoma Tax Commission
Marc Morrison
Tax Policy & Research Division



