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TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

July 31, 2008

RE: LR -08 -096

State & Tax inquiry

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

I am writing in response to your inquiries regarding your client' s nexus status as well
as other Oklahoma nexus inquiries. 

Facts

You have stated that your client has no physical connection, passive investment, and
has no employees in the state of Oklahoma. All orders are solicited through telephone, 

email, and through the company' s website with all deliveries made by common carrier. 

Question # 1

Is your client required to collect sales or use tax in Oklahoma? 

Our Response: 

Based on the information you provide, your client has no sales tax nexus with the state
of Oklahoma and is not required to collect sales or use tax. 

Question #2

Is it possible for an entity without an Oklahoma nexus for sales and use tax to
establish a nexus in one of the other state taxes? If so, which tax is involved and which

activities establish a nexus? 
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Our Response: 

Yes, it is possible for a company that does not have Oklahoma sales or use tax nexus
to establish an Oklahoma Income Tax nexus or a Franchise Tax nexus. The activities that

can justify a nexus for the income taxes ( as well as a franchise tax nexus for corporations
only) can be found in Oklahoma Tax Commission Rule 710:50 -17 -3, ( I have enclosed a

copy for your convenience.) 

Question #3

If an entity is not required to collect sales or use tax, can that entity volunteer to
collect sales or use tax without exposing it to associated liability for not collecting the
correct amount of tax? 

Our Response: 

An entity may volunteer to collect Oklahoma Use Tax as a vendor, but by doing so, 
does not excuse them from any associated liabilities for not collecting the correct amount
of tax. I have enclosed Oklahoma Tax Commission Rules 710: 65 -21 -3 through 710: 65- 

21- 6 regarding Oklahoma Use Tax requirements. 

Question #4

Assuming the business activities of our client changes, would the solicitation or
acceptance of sales within the state by a traveling salesperson establish a nexus? If so, is

the determination affected by the number of visits or time that a salesperson spends in the
state? If so, what is the cutoff for determining nexus? 

Our Response: 

A traveling salesperson inside the state of Oklahoma would constitute a sales tax
nexus, regardless of the number of visits. 

Question # 5

Assuming the business activities of our client changes, would the mailing of

marketing materials to customers within the state establish a nexus? If so, is the

determination affected by the quantity of marketing materials shipped or the number of
times materials are shipped into the state? If so, what is the cutoff for determining

nexus? If so, does it make a difference that marketing materials are only shipped to
existing customers and not in connection with a mass mailing solicitation? 



Our Response: 

This would not constitute a nexus. 

Question #6

Assuming the business activities of our client changes, would the rental of T.P. P. within
the state under an operating lease establish a nexus? If so, is the determination affected

by the term of the lease? If so, what is the cutoff for determining nexus? 

Our Response: 

Yes, the rental of tangible personal property in the state of Oklahoma would constitute a
nexus regardless of the terms of the lease. 

Question #7

Assuming the business activities of our client changes, would the rental of T.P. P. 
within the state under a capital lease ( purchase lease) establish a nexus? If so, is the

determination affected by the term of the lease? If so, what is the cutoff for determining
nexus? 

Our Response: 

See question # 6. 

This response applies only to the circumstances discussed in your written request of
April 29, 2008. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and there has been no change in
applicable law. 

Sincerely, 

Oklahoma Tax Commission

Marc Morrison

Tax Policy & Research Division


