
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

April 30, 2008

RE: LR -08 -053

Sales tax inquiry

Dear

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

You have inquired if a surcharge for fuel that has been separately stated on an invoice
is subject to sales tax? 

Our Response: 

Since the surcharge is separately stated on each invoice, it is not subject to sales tax
pursuant to 710: 65- 19 -70, Delivery charges). 
a) Definition. " Delivery charges" means charges by the seller of personal property or

services for preparation and delivery to a location designated by the purchaser of personal
property or services including, but not limited to, transportation, shipping, postage, 
handling, crating, and packing. 

Delivery charges" does not include charges for the delivery of " direct mail" if the

charges are separately- stated on an invoice or similar billing document given to the
purchaser. 

b) Separately- stated delivery charges. In every case where a delivery charge represents
the cost of transporting the items sold from the vendor to the consumer, and is separately - 
stated on the invoice or statement, such charges are not subject to sales tax. 

c) Delivery charges included in price. If delivery charges are included in the selling
price of the tangible personal property sold, the charges are subject to sales tax. 
d) Transportation costs of the seller. Shipping, freight, or delivery charges paid by a

seller in acquiring property for sale are considered costs of doing business to the seller
and may not be deducted from the gross proceeds of the sale in computing tax liability, 
even though such costs may be passed on to his customers and regardless ofwhether they
are separately- stated. 
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e) Demurrage. Demurrage is a charge for detaining a ship, freight car, or truck beyond
the time allowed for loading or unloading. This is considered a penalty and is not subject
to sales tax. 

This response applies only to the circumstances discussed in your telephone request of
April 16, 2008. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and there has been no change in
applicable law. 

Sincerely, 

Oklahoma Tax Commission

Marc Morrison

Tax Policy & Research Division


