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TAx POLICY DIVISION
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July 16, 2008

MMISSION
PHONE( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

Re: Our File Number LR -08 -037; Calculation of sales tax on purchases made with " hostess

dollars" 

Dear

This is in response to your inquiry regarding the correct calculation of sales tax on hostess
purchases made with "hostess dollars." I have set forth verbatim the fact presented along with the
issue posed and the response thereto. 

We are a direct sales company that markets items exclusively through independent
distributors. Distributors recruit hostesses to hold home parties. A hostess holds a sales

party for her friends and relatives in her home where the company' s products are
demonstrated and sold. The hostess earns " hostess dollars" depending on sales made at
the party. These dollars become worthless if the hostess does not use them on the order
form she submits for that sales demonstration. The hostess is not permitted to assign the
hostess dollars" discount to another person, nor may she use it to pay applicable sales

taxes or shipping charges due on her purchase of products. 

Hostess orders may include one or more customers, and contain promotional items for the
hostess known as hostess benefits ( hostess dollars and hostess free gifts). Distributors

submit to the corporation the sales tax for remittance to the state. These orders may be
shipped to customers, distributors, or hostesses. 

ISSUE

The hostess dollars are a credit based on sales of the party that must be used when the
party order is placed. If not used by the hostess, the hostess dollars are lost. Should our
client collect sales tax on the gross amount ( entire sales price of items purchased

including hostess dollars) or the net amount (entire sales price of items purchased less the
hostess dollars) thereby treating the hostess dollars as a trade discount? 

Gross receipts, gross proceeds, or sales price is the base upon which sales tax is calculated. The
terms are synonymous and are defined as " the total amount of consideration ... for which
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personal property or services are sold ... whether received in money or otherwise...." 680.S. 

1352( 12). " Vendors operating a multi -level distribution system will collect tax on the gross
receipts of the retail value of the products sold." See Commission Rule 710: 65- 19- 214(a). 

Oklahoma Statutes or Commission Rules do not contain special provisions which allow a

deduction from gross receipts before computing sales tax on transactions related to multi -level
sales, nor are the provisions concerning coupons applicable to multi -level sales. Therefore, sales
tax should be collected on the entire sales price of items purchased including hostess dollars. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of January 17, 2008. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon

only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

3C' 
Christy Caesar

Tax Policy Analyst


