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TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

March 12, 2008

Re: Sales tax inquiry; Our File No. LR -08 -005

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

I am writing in response to your request for guidance regarding a sales tax issue. The facts

presented in your request have been set forth verbatim along with the questions posed and the
responses thereto. 

The has received a grant from the State of Oklahoma- 
to build new affordable

single - family homes to replace those destroyed by the July 2007 flood. We have also
received an $ 180, 000 loan commitment from the
to serve as a construction loan to build two new homes at a time. Oklahoma law not

permit the to borrow funds for this project. However, the

a trust of the City, has the ability to borrow these
funds from has taken bids for the homes
and has stated in bid documents that the will provide a Sales Tax
Exemption Notice for all project materials and services purchased by the contractor
related to the project. 

Question 1: Reference Part 55. Trust Authorities 710: 65 -13 -550. Would the construction loan

funds received by the from constitute authority funds? If

so, if all materials and services secureD to construct project homes were invoiced to the

and paid with authority funds, would these funds be exempt from
Oklahoma Sales Tax? 

Section 1356( 1) of Title 68 specifically exempts from the imposition of sales tax sales of
tangible personal property or services to the United States government or to the State of
Oklahoma, any political subdivision of this state or any agency of a political subdivision of this
state; .... In accordance with Section 1356( 1), Oklahoma Administrative Code 710: 65 -13 -550

provides that trust authorities are exempt from sales tax on their purchases as follows: 

a) Trust authorities organized pursuant to 60 O.S. § 176 et seq. may purchase material
exempt from sales tax, but may not appoint an agent to do so. In order for the

transaction to be exempt from sales tax, the purchase must be invoiced to and paid for
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by the authority, using authority funds or revenue received from bonds let by the
authority. 
b) Purchases made with flow -thru funds are taxable. Flow -thru funds are defined as

monies deposited in a trust authority account, by private industry, with the authority to
dispense the funds under the trust's own name. [ See: 68 O.S. § 1356] 

as a Title 60 trust authority may purchase tangible
personal property and services exempt from sales tax. The funds borrowed by pursuant to
a loan agreement with the do not constitute flow -thru
funds as contemplated by OAC 710: 65 -13 -550. Generally, the use of flow through funding
refers to a scheme whereby a public trust authority establishes a checking account in its name
and permits a non -tax exempt entity to flow its private funds through that account to pay for its
purchases which are subject to sales or use tax. Therefore, based on the facts presented the loan

proceeds would be considered authority funds and all purchases of material and services made to
construct project homes which are invoiced to the and paid with would be
exempt from sales tax. 

Attached is Tax Commission Form 13 -16A— Application for Sales Tax Exemption —which

upon completion should be forwarded to the attention of Sandy Johnson, Oklahoma Tax
Commission, P. O. Box 26907, Oklahoma City Oklahoma 73126 -9057. 

Question 2: Alternatively -If the owns the home building sites and contracts with
the to construct project homes -would materials and services
secure and purchased by the private contractor for this project be exempt from Oklahoma Sales
Tax due to the fact that the homes would be owned by the but later resold to
families. 

With certain exceptions, contractors are considered consumer users and must pay sales tax on
all taxable services and tangible personal property, including materials, supplies, and equipment, 
purchased to develop and improve real property. OAC 710: 65 -1 - 7. However, a contractor who has
a public contract with one of the entities set forth in Section 1356( 10) of Title 68 may make
purchases of tangible personal property and services necessary for carrying out the public contract
exempt from sales tax. The is not one of the entities specifically provided for in Section
1356( 10) therefore the described purchases by the private contractor would not be exempt from
sales tax. 

This response applies only to the circumstances discussed in your correspondence of
February 20, 2008. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Morrison

Tax Policy Analyst


