
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

January 16, 2008

MMISSION

Re: Letter Ruling Request — Joint Venture; Our File No. LR -07 -161

Dear

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

I am writing in response to your request regarding the taxability of a transfer of assets
pursuant to the formation of a limited liability company. The facts presented in your request are
set forth verbatim along with the question posed and the response thereto. 

FACTS

Taxpayer # 1, Taxpayer # 2 and Taxpayer # 3 will create the Joint Venture to own and operate

certain target assets, including assets located in Oklahoma ( the " Transaction "). The Joint

Venture will be formed as a limited liability company, with Taxpayer # 1 and Taxpayer # 2

owning membership interests. In conjunction with the Transaction, Taxpayer #2 a wholly owned
subsidiary of Taxpayer # 3 will contribute its interest in the target assets to the Joint Venture in
exchange for 100% of the Class A membership interests in the Joint Venture limited liability
company. Taxpayer # 1 will simultaneously contribute cash equal to the value of the assets to the
Joint Venture in exchange for 100% of the Class B membership interest in the Joint Venture
limited liability company. The Joint Venture will then loan the cash to Taxpayer #3 in exchange
for a note ( the "Note "). 

Upon consummation of the transaction, Taxpayer # 1 and Taxpayer # 2 will each receive equal

capital interests in the Joint Venture limited liability company, with Taxpayer # 1 being the

managing member. 

Taxpayer # 2' s Class A membership interest entitle Taxpayer # 2 to a preferred return on its

invested capital roughly equal to the interest paid on the Note plus a 5% sharing in the net profits
of the Joint Venture. Taxpayer # 1' s Class B membership interests entitle Taxpayer # 1 to 95% 

sharing in the bottom -line net profits of the Joint Venture. In general, the Joint Venture will pay
out all post- closing cash flow available for distribution on a quarterly basis with 95% of

distribution going to Taxpayer # 1 and 5% of distribution going to Taxpayer #2. 
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Question # 1

Is the Joint Venture Transaction described above subject to Oklahoma sales tax or exempt by
means of 68 O. S. § 1360? 

The sale of tangible personal property, unless specifically exempted by the provisions of the
Oklahoma sales tax code, is subject to the levy of sales tax. 68 O. S. § 1354( A)( 1). " Sale" is

defined to mean, " the transfer of either title or possession of tangible personal property for a
valuable consideration regardless of the manner, method, instrumentality, or device by which the
transfer is accomplished in this state...." 68 O. S. § 1352( 22). 

The Legislature has exempted certain specific transfers of tangible personal property from
the levy of sales tax. 68 O. S. § 1360(A)(6) effective through December 31, 2007 provided a
sales tax exemption for the transfer of tangible personal property "[ t] o a limited liability

company in the organization of the limited liability company if the former owners of the property
transferred are, immediately after the transfer, members of the limited liability company and the
interest in the limited liability company received by each is substantially in proportion to the
interest in the property prior to the transfer." 

Section 1360(A)(6) was amended effective January 1, 20081 and renumbered as Section

1360( 1)( f) providing for a sales tax exemption for the transfer of tangible personal. property " to a
limited liability company in the organization of the limited liability company if the former
owners of the property transferred are, immediately after the transfer, members of the limited
liability company and the value of the interest in the limited liability company received by each
is substantially in proportion to the value of the interest in the property transferred by all the
former owners." 

Pursuant to the facts presented Taxpayer #2, the current owner of the assets, will receive 50% 
of the capital of the newly formed limited liability company upon contribution of the assets. 
Taxpayer #1 in return for its contribution of cash equal to the value of the contributed assets, will
receive 50% of the capital of the newly formed limited liability company. Both will be members
of the limited liability company. Therefore the transaction in question is specifically exempted

from the sales tax levy pursuant to the above referenced statutory provision. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of October 1, 2007. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally relied upon only
by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION
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Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst

1 Laws 2007, c. 346, § 1


