
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

Fobruary 25, 2008

Re: LR -07 -156

Dear

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

I apologize for any inconvenience my delay in responding may have caused you. 
This is in response to your request for a letter ruling regarding the questions presented in
Your correspondence. I have scanned your questions into this letter, fAllowed by our
response. 

The two primary questions, with related secondary questions, for which my company
requests a general information letter are: 

I. Is tax due on " shipping and handling" charges under the circumstances described in the
factual background above? (I.e., that the company cannot calculate the actual shipping cost
at the time an order is placed by a distributor, much less when a distributor takes an order
from a consumer.) 

a. It appears that 710: 65- 19- 214( c) is straightforward that the " shipping & 

handling" charges described above are not subject to sales or use tax. Is that the
Commission's view as well? 

Our Response: As stated in Commission Rule 710: 65- 19- 214(c), " Shipping and

handling charges that result from the shipment of multi -level sales merchandise to
the distributor or the distributor' s customers are not subject to sales tax, if

separately stated ". Therefore, regardless of your method of figuring shipping and

handling charges are not taxable if there are separately stated on the invoice. 

b. If the company could demonstrate that no profit is made on shipping fees
charged to customers ( that overall shipping costs are equal to or greater than overall

shipping and handling revenue for a certain time period), then would shipping and
handling charges not be subject to sales tax? 
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Our Response: Response is same as ( a) in the above. Shipping and handling
charges in regards to Multi -level sales are not subject to sales tax if they are
separately stated. 

2. Is sales or use tax due on incentive -based free and/ or discounted product as

described above, and if so, on what value or base ?" 

Our Response: Yes, sales tax is due on the retail value of the products, see

subsection ( a) of the same rule and Commission Rule 710: 65 -1 - 7 ( 2) which

states in part " The business withdrawing tangible personal property from
inventory should include the " sales value" of such property in gross receipts or
gross proceeds on its sales tax report for the month the property was
withdrawn. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
September 14,2007. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAXCOMMISSION

Brenda J. Sullivap
Tax Policy Analyst


