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TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

September 7, 2007

MMISSION

Re: Our file number LR 07 -126; Income Tax - Severance Pay

Dear

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your inquiry of June 18, 2007. What follows is verbatim your facts and
requested ruling and our response thereto. 

We respectfully request guidance from the Oklahoma Tax Commission as it relates to the
following situation. Our client, in the ordinary course of its
business, sometimes terminates employees on an involuntary basis. At that time, an employee may be
entitled to certain severance payments which are based upon certain formulae and criteria. Additionally, 
Internal Revenue Code section 409A may require that certain payments made by to certain key
employees based upon such criteria to be delayed for a period of six months. The employee moves

from Oklahoma (whereby all services were performed by the employee's entire career with to
another state during the required six month period and establishes legal residence in such state prior to
the date that the payment is made. Therefore, the payment is made by and the payment is
received by the former employee when he / she is a resident of another state. The payment will be
reported as wages on a Form W -2 for the year in which the payment is made. would like to ask

the following questions: 

1. Is required to withhold Oklahoma income tax on such payment and report such

payment as income attributable to Oklahoma on the employee' s Form W -2? 

would not be required to withhold on severance pay toformer employees ifthepayment is made while the
former employee is not a resident ofOklahoma. 

2501 NORTH LINCOLN BOULEVARD • OKLAHOMA CITY • OKLAHOMA 73194

IT IS OUR MISSION TO SERVE THE PEOPLE OF OKLAHOMA BY PROMOTING TAX COMPLIANCE THROUGH QUALITY SERVICE AND FAIR ADMINISTRATION



LR07 -126

9/ 7/ 07

Page 2

2. Is the payment to the former employee that resides in another state at the time the payment is

received subject to Oklahoma income tax on such payment in the year that it is received? 

The payment to theformer employee that resides in another state at the time thepayment is received would not be

subject to Oklahoma income tax on such payment in theyear that it is received

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 18, 2007. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon only by the
entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely stated, 
and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at (405) 521 -3133. 

Sincerely, 

FOR

OKLtann
X COMMISSION

i Kauf

Tax Policy Analyst


