
TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

July 18, 2007

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Sales taxability ofpersonal training services; Our File No. LR -07 -086

Dear

I am writing in response to your inquiry regarding the sales taxability of personal training
services. A restatement of the facts presented in your inquiry and our subsequent telephone
conversation and a response thereto is set forth below: 

a personal training company, operates and executes all of its services in
the is not required to
make any payment to the for use of its facilities or for any other reason. Currently

sole proprietor of and the company's only employee, works
with all the customers directly. The operation of consists of people with
fitness needs coming to the facility and paying a fee ( varies depending on the training program) 
directly to for instruction on the proper exercise techniques. The funds are recorded for
income tax purposes and then placed in personal checking account at which point they
will be considered income. Customers do not pay for membership as they are granted free use of
the facility. 

OAC 710:65 -19 -49 provides that " swim, tennis, golf and other lessons given at a club or

country club are subject to sales tax unless the club or country club is merely a conduit for the
instructor and the entire fee charged for the lesson is turned over to the instructor who taught the

lesson and reported for income purposes." 

Based on the foregoing and in accordance with OAC 710:65- 19 -49, the fees described in the
above scenario given directly to as payment for personal training services are not subject to
sales tax. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of June 21, 2007._ 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally relied upon only
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by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst


