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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

February 27, 2007

MMISSION

Re: Our file number LR 07 -035; Income Tax - Severance Pay

Dear

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

This is in response to your inquiry of February 9, 2007 wherein you requested a letter ruling
concerning the taxability of income from a severance package received while a specific person was not
an Oklahoma, resident. Following is a restatement of the facts as outlined in your letter, the ruling
requested and our response thereto. 

FACTS: 

Taxpayer, Taxpayer "), served as the president ofLocal

Oklahoma Bank until its purchase by a bank, in 2004. At that time, Taxpayer
was a resident of the state of Oklahoma. 

In the purchase, Taxpayer was granted severance pay to continue until July, 2007. After
purchase, Taxpayer was no longer in the active employment of the acquiring bank. 

In late 2004, Taxpayer moved his residence from Oklahoma to
Texas. Although he retained his residence in Taxpayer met all of the necessary
requirements to effectively change his residence to Texas, including revocation ofhomestead on
his property in The move was not tax motivated, only done so Taxpayer could
be closer to his family. Taxpayer has had residence in Texas since January 1, 2005 (date provided
only for ease of determination and transition). 

RULING REQUESTED AND OTC RESPONSE: 

We respectfully request the Commission determine whether severance pay received since
taxpayer's change of residence to Texas is taxable in the state of Oklahoma. Further, we ask if

the payer of such severance is required to withhold Oklahoma income tax on such payments

since the move. 
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The issue ofwhen income is taxable is determined by when thepayment.(income) is received. Ifaperson becomes
a non resident after termination, any, severance payments received after termination ofOklahoma residency is not
taxable in Oklahoma. Further, Oklahoma income tax withholding is not required on severance payments made
to non- residents. 

This response applies only to the circumstances set out in your request ofFebruary 9, 2007. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling maybe generally relied upon only by
the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and completely
stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to call me at (405) 521 -3133. 

Sincerely, 

FOR

THQKauftnann
TAX COMMISSION

Michael

Tax Policy Analyst


