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TAX POLICY DIVISION
DAWN CASH, DIRECTOR

April 15, 2009

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 52203

RE: LR -07 -026; Taxability of Computer Software and Maintenance Agreements

Dear

This is in response to your request for guidance concerning computer hardware
purchases, software, and maintenance contracts prior ( and first used in Florida) to your

company' s move to Oklahoma. What follows is verbatim your facts and requested ruling
and our response thereto. 

We have paid all applicable Florida sales and use taxes on all computer hardware
and taxable computer software purchases. Some of these purchases occurred over ten

years ago. Concerning the move: 

Question : Is there any exemption in Oklahoma statutes on tangible personal
property first used in another state but later relocated in Oklahoma? 

Our Response: Section 1402 of Title 68 of the Oklahoma Statutes imposes an

excise tax for storing, using or otherwise consuming within this state, tangible personal
property purchased or brought into this state. 

Section 1404 of Title 68 of the Oklahoma Statutes sets out exemptions from such
tax and at subsection ( 3) provides a credit for sales or use tax paid to another state in
which the property was acquired or used may be taken in computing the amount of use
tax due this State, but such credit must be computed by applying the rate of sales or use
tax paid to another state to the " sales value" of the property at the time it enters
Oklahoma. Please note that Section 1404 of Title 68, specifically states that " no credit
shall be given for taxes paid in another state, if that state does not grant like credit for
taxes paid in Oklahoma ". Further, the credit allowed may be up to the state rate of four
and one half percent (4 %2 %), and against any municipal or county use tax that has been
paid to an out -of -state municipality or county. See Commission Rule 710:65- 21 -20. 
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If not, how do we determine the taxable value of items relocated to Oklahoma

especially for items used in Florida for the last ten years)? 

Our Response: See the above response for sales value and Oklahoma Tax

Commission Rule 710:65 -1 - 2. 

Will Oklahoma give credit for the Florida taxes paid? If allowed and depreciation

becomes an issue how should we pro -rata these taxes paid? 

Our Response: See the above response. 

The Software on our servers in Oklahoma will be accessed by all of our plants
which are located over the United States and Australia. At the time of software purchases

we usually purchase maintenance contracts which include upgrades, enhancements, and
technical support. After the initial purchase of the software we continue to renew the

maintenance contracts. 

Software usually comes with a number of licenses to use, but sometimes we have
to purchase additional licenses. What' s the taxability of these additional licenses that we
purchase? 

Our Response: Additional licenses that provide upgrades or enhancements, etc

that are delivered in a tangible media format are subject to sales tax. See Commission

Rule 710:65 -19 -52 ( c)( d). 

Does Oklahoma consider licenses to use a service therefore not taxable? 

Our Response: Title 68 O. S. Section 1354 (9) levies a sales tax on " Computer

hardware, software, coding sheets, cards, magnetic tapes or other media on which
prewritten programs have been coded, punched, or otherwise recorded, including the
gross receipts from the licensing of software programs." 

Therefore, the sale of a software license in Oklahoma is subject to sales tax if the

software which is licensed is not delivered electronically. 

Rule 710: 65 -19 -52 ( d) states: Maintenance contract sold with prewritten software. 

The taxability of a maintenance contract sold with prewritten computer software
delivered in a tangible media format depends on whether the maintenance contract is

required or optional. 

if the contract is required, the entire sale price, including the charge for the contract, is
subject to tax. 

A charge for an optional contract may be subject to taxation. 

If it provides only upgrades or enhancements which include prewritten computer
software delivered in a tangible media format: or, 

If it provides both upgrades and support services, and the fee for the support

services, the contract is not taxable. 



It seems to be Oklahoma' s intent to exempt custom and prewritten software delivered

electronically. Rule 710: 65 -19 -52 ( d) addresses maintenance contracts sold with
prewritten software delivered in a tangible format. Are we to conclude that maintenance

contracts initially sold with prewritten software delivered electronically are exempt form
Oklahoma' s sales and use tax? 

Our Response: Yes. Also see Commission Rule 710:65 -19 -156 ( b)( 5). 

What' s the taxability on maintenance contract renewals? These renewals usually are
good for only one year, and they consist of upgrades, enhancements, and technical
support. Considering they are separate contract, do they stand on their own? Do we have

to consider how the original prewritten software was delivered? 

Our Response: Contract renewals would be considered separate agreements if

they are termed as optional and billed separately on the invoice and as such would stand
on their own. The determination as to their taxability depends on the method of delivery
under the guidelines in the above rules. 

Consider the same elements as above, but Oklahoma has an exemption for tangible

personal property purchased prior to our relocation (which will make the original
prewritten software exempt although it was delivered in a tangible format), what will be

the taxability of maintenance upgrades delivered electronically? 

Our Response: See Commission Rule 710:65 -19 -156 (b) ( 5). 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of
February 190, 2007. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and there has been no change
in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION

Brenda J. Sulliv

Tax Policy Analyst


