TAX POLICY AND RESEARCH DIVISiON

PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR

FACSIMILE (405) 522-0063

December 27, 2006

Fax Numbet

Re:  Our File Number LR-06-194; Sales tax status on the sale or rental of
medical equipment and various related transactions

Dear

This is in response to your request for a determination of the sales tax
requirements on the transactions described in your correspondence pertaining to your
company’s rentals/sales of durable medical equipment in Oklahoma.

Please note the pertinent Oklahoma regulations and rules concerning the
administration of sales tax in Oklahoma for the items listed i.e. sale or rental of medical
equipment, shipping and delivery fees, labor, parts and mileage for servicing equipment
and/or service agreements, occasional sales, and the taxing jurisdiction of deliveries
which are set forth below:

Sale or rental of medical equipment

Medical products themselves are not exempt based on their use or status as prescription
or non-prescription health care products. Pursuant to Oklahoma Tax Commission Rule
710:65-13-170 (b), the sale or rental of medical equipment, supplies, or devices is
taxable. Therefore, the rental/sale of each of the items listed in your correspondence is
subject to sales tax unless the rental or sale is otherwise exempt from sales tax.

A health care provider may purchase legend drugs, oxygen, insulin and ocular implants
exempt from sales and use tax. Other medical products, supplies and devices sold to
health care providers for use in providing medical or patient care would be subject to tax.
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While there is an exemption for medical supplies purchased or leased on behalf of
patients who are reimbursed by Medicaid and Medicare, this exemption does not extend
to purchases made by health care facilities as part of their services provided, but only to a
vendor’s direct sales to a patient who is a Medicaid or Medicare recipient. Additionally,
the sale of any prosthetic device to an individual, other than a Medicare or Medicaid
recipient, for use by that individual, is not subject to sales tax. Hence, if a physician
determines that a patient needs a prosthetic device and purchases the prosthetic device
specifically designed for that patient, the purchase is made on behalf of the individual and
will not be subject to the tax. Please note there are facilities, which are exempt on their
purchases of tangible personal property and taxable services because of their status as
federal institutions or as political subdivisions of the State of Oklahoma. See Sections
1356 and 1357.6 of Title 68, Oklahoma Statutes and Oklahoma Tax Commission Rules
710:65-1-7, 710:65-7-6, 710:65-13-130, 710:65-13-169, 710:65-13-170, 710:65-13-171
and 710:65-19-142. Also, note Commission Rule 710:65-13-173(d) which contains a list
of exempt medical equipment for Medicaid or Medicare recipients.

Other entities not listed in the above discussions would be subject to tax on their
purchases if they do not have a resale certificate. However, in order for a vendor to be
relieved of liability to collect sales tax proper documentation to substantiate the exempt
status of the organization must be retained in the vendor’s records. Please note that Tax
Commission Rule 710:65-7-6, a copy of which is enclosed, “Vendor’s relief from
liability and duty to collect sales tax”, describes in detail the requirement needed to
establish “properly completed documentation certified by the Tax Commission”.

Shipping and delivery fees

Shipping and handling, i. e. delivery fees that are separately stated on the invoice are not
subject to sales tax. See Commission Rule 710:65-19-70.

Labor

Generally, labor charges for installation, repair or other special services are not taxable if
the vendor and vendee agree to them separately and they are disclosed as a separate line
item on the bill or invoice. See Commission Rules 710:65-19-158 and 710:65-19-159.
However, there is one exception to this general rule. Section 1354 (4) of Title 68 levies a
sales tax on "all local telecommunication service and rental charges including all
installation and construction charges and all service and rental charges having any
connection with transmission of any message or image." '

Service or maintenance agreements

The Oklahoma Tax Commission promulgated Rule 710:65-19-365 and 710:65-19-371 to
assist in determining the taxability of maintenance/service agreements. Please refer to
the rules listed above for your specific transactions as defined in your sales agreements.

However, on an optional maintenance/service agreement which provides both service and
parts at no additional charge to your customers, no tax should be charged to your
customer on the purchase of the maintenance/service agreement. Tangible personal



property used to fulfill the requirements of the agreement is taxable to the service
provider. Conversely, any tangible personal property (parts) used to service equipment
which are billed/sold to the customer are subject to sales tax. Additionally, charges for
labor and mileage are not subject to sales tax when disclosed as a separate line item on
the bill or invoice. (See the above category on labor).

QOccasional “sales” of disposable items

The occasional sales of commode pails, lift slings, etc. would be subject to sales tax in
the same manner as the sale/rental of equipment.

Taxing jurisdiction

Your company is required to collect and remit Oklahoma State and local sales taxes in
effect at the point your customer takes possession of the equipment. Please see
Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-18-3 Sourcing of retail sales and 710:65-18-4
Sourcing for lease or rental of tangible personal property.

Unofficial copies of the Oklahoma Tax Commission rules referenced herein may be
viewed at the following website by entering the rule number as the search termi:

www.oar.state.ok.us/oar/codedoc02.nsf

This response applies only to the circumstances set out in your request of
November 2, 2006. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. IfI can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst



