Dear

® J
TAX POLICY 'AND RESEARCH DIVISiON PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR FACSIMILE (405) 522-0063

December 13, 2006

Re: Our File Number LR-06-183; Documentation on Exempt Sales

This is in response to your inquiry concerning the documentation that a vendor is

required to obtain on sales that are made to contractors, where the contractors are claiming
exemption from sales tax.

Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-7-13 (copy enclosed) sets out the requirements

for the documentation that a vendor must obtain from a contractor that is claiming exemption
from sales tax. The comments in your letter approximate the requirements set out in the rule, but
do not fully cover the requirements. Please note the following which use the documents that you
enclosed with your letter as examples of the documentation that is required:

1.

The rule requires “a copy of the exemption letter or card issued to one of the entities
described” in one of the rules which are allowed to make purchases exempt from sales
tax. The only document that you forwarded that qualified under this requirement was the
letter dated February 3, 2003 from the Oklahoma Tax Commission to Public
Schools which you notated as being related to Job #3. None of the documentation for
Jobs #1 or #2 met the qualifications for this requirement. To be valid, the letter or card
must be issued by the Oklahoma Tax Commission and be issued to the exempt entity. It
cannot be issued by the exempt entity or by the contractor. Therefore, none of the
documents you forwarded which are related to Jobs # 1 or #2 satisfy this portion of the
rule.

The rule requires “documentation indicating the contractual relationship between the
contractor and the entity.” The “AIA Document” and the “purchase order clause” for Job
#1 appear to meet this requirement if they are with other documents that support them,
such as the qualifying document in the paragraph above. Documents between a general
contractor and a subcontractor do not qualify as showing the relationship between the
subcontractor and the exempt entity. The exempt entity must indicate the contractual
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relationship that exists with each subcontractor in order for that subcontractor to be
exempt. Having a general contractor indicate that the subcontractor is a party to the
contract is not sufficient to make the subcontractor exempt, rather the exempt entity must
designate the subcontractor as being a subcontractor to the contract, which therefore
gives it the ability to make purchases of tangible personal property, exempt from sales
tax, for use in the contract.

3. Pursuant to the rule and in accordance with the statutes, each contractor or subcontractor
making exempt purchases, must certify on each invoice or sales ticket that the purchases
are being made exempt, set out the name of the exempt entity, that the purchases are
being made on behalf of the entity, and that they are necessary for the completion of the
contract.

This response applies only to the circumstances set out in your request of October 27,
2006. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law.

If I can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow
Tax Policy Analyst



