“TAX PoLicY DivisioN

PHONE (405) 521-3133
DAWN CASH, DIRECTOR

FACSIMILE (405) 522-0063

May 14, 2007

RE: Our File Number LR-06-135: Taxability of hardware and software maintenance agreements

Dea

This is in response to your request for a written opinion regarding the application of
Oklahoma sales and use tax to the transaction in your correspondence. I have scanned your fact
situation and questions into this letter, followed by our response.

Background

The Company is a wholesaler and retailer of video transmission equipment and prewritten
(canned) software. The canned software is only sold electronically. That is, the customer
downloads the software from the Company's server and does not receive a copy of it in tangible
form. The Company also offers an optional maintenance agreement ("Agreement") that provides
for both hardware and software maintenance and support. The Company does not offer
components of the Agreement separately and it is unable to allocate a separate price to each
component. The following services and functions are provided during the term of the Agreement:

e 24 hour, 7 days a week, 365 days a year support.

¢ Email and phone support as well as remote diagnostic services.

e Software support for covered canned software program which includes
maintenance and both minor and major releases. Maintenance updates, patches,
and updates may be provided in tangible form, via electronic download or by
"load and leave."

e Product repair and advance replacement of hardware parts.

The Agreement is sold for one single price and no allocation is made internally for any
components of the Agreement.
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Analysis
As explained above, the Company offers the Agreement for a single price. As such, the
Company seeks guidance with respect to the application of Oklahoma sales and use tax with
respect to its sale of the Agreement. Based on our findings below, the hardware maintenance
portion of the Agreement is nontaxable while the software maintenance portion appears to be
taxable. :

Oklahoma Regulation Rule 710:65- 1 9-365 prov1des that separately stated charges for an
optional extended maintenance agreement or warranty is not taxable.

Oklahoma Regulation Rule 710: 65-19-52 provides that separately stated charges for an optional
software maintenance agreement arc taxable if the agreement provides only upgrades or
enhancements or if it provides upgrades or enhancements and support services and the fee for the
support services is not separately stated.

Due to the bundled nature of the Agreement, we would appreciate your response to the
questions below.

Issues
1. What is the application of sales and use tax to the sales price of the Agreement?

Our Response: In situations where taxable and exempt personal property or services have
been bundled together and sold by the seller as a single product, the total gross receipts from the
bundled transaction are subject to sales tax. Therefore, the sale of the agreement would become

taxable as part of “gross receipts, “gross proceeds” or “sales price”. See Commission Rule
710:65-1-9 (b).

2. Does the Company have any sales or use tax liability with respect to providing any of the
services pursuant to the Agreement?

Our Response: Any tangible personal property used in connection with the labor services
performed under the contract which are not covered under the contract and which are billed/sold
to the customer are subject to sales tax. Tangible personal property purchased by the person
providing the maintenance service is taxable to the service provider. See Commission Rules
710:65-19-365 and 710:65-19-371.

This response applies only to the circumstances set out in your request of August 18, 2006.
Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied upon
only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. If I can be of further
assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Oklahoma Tax Commission

renda J. Sul 1van

Tax Policy Analyst



