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September 21, 2006

Re: Our file Number LR -06 -117; Tax status ofFAA Employees

Dear

This letter is in response to your inquiry for verification on the tax exemption status of
FAA employees. 

Sales or services to governmental entities, are exempt from sales tax only if the sales or
services are billed to and paid by that entity. 

All state and federal employees on reimbursable travel status are subject to applicable

state, county and city sales tax on the purchase of lodging and meals. Presentation of an agency
issued exemption certificate does not create a sales tax exempt transaction when the sale is to an
employee, even when on reimbursable travel status. 

Federal and state employees, in many cases, hold MasterCard, Diners Club, Visa, or
American Express Cards which denote the employee's name or the agency for which they work. 
Since these cards are billed to the individual who is personally responsible for the charges, the
transaction is taxable. 

However, for federal employees, if the charge is paid with special government credit

cards, known as SmartPayTM cards, the sales would be exempt from sales tax since the charges
are billed directly to the United States Government. The cards bear the seal of the United States, 
the words " United States Government ", trademark of the SmartPayTM program next to the letters

GSA" and an indication for the types of purchases for which the card is valid. Information about

the SmartPayTM program, including pictures of the cards may be downloaded from the website of
GSA at: 
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Documentation obtained from your customer validating the exempt status of the sale
should be retained. All sales transactions should be included in the amount entered on line one, 
identified as total gross receipts on the sales tax report, and the appropriate deduction for exempt
sales should be taken on line four of the report. 

Therefore, sales to FAA employees are not exempt from tax unless the sale is billed

directly to the appropriate government agency or the purchase is by means of properly completed
government purchase order or SmartPay cards. Please see Commission Rule 710: 65 -13 -130
at:http:// www.oktax.state.ok.us/ oktax/raleindex.htrnl. 

If you have additional questions concerning this matter or if I can be of further assistance, 
please feel free to contact me at ( 405) 521 -3133. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst
OKLAHOMA TAX COMMISSION


