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Deal

This is in response to your request for an opinion on how to charge sales, use,
rental, or other taxes on lease products and
customers that were listed 11 your corresponaence.

The administration of Sales and Use Tax for sales or rental of tangible personal
property is found in the Oklahoma Sales Code, O. S. Title 68, Article 13 §§ 1352, 1354,
1356 and Article 14 §§ 1401 and 1402 respectively. Pertinent rules are contained in Title
710, Chapter 65 of the Oklahoma Administrative Code. Also, note that the rental of
tangible personal property is included in the definition of a “Sale”. See 68 O. S. § 1352
(15) (a) and Commission Rule 710:65-1-2 and 710-65-1-11%“Lease or rental”.

Section 1354 (A) (1) of Title 68 specifically levies a sales tax on the sale of
tangible personal property except newspapers and periodicals. Therefore, the four items
listed in your correspondence as > lease products
(Temporary chain link fence, Portable toilets, Storage containers, and Temporary
power poles and related equipment) are subject to sales tax unless otherwise sold to an
exempt entity or for resale. See Commission Rules 710:65-1-2, 710:65-1-4, 710:65-1-
11, 710:65-7-8 and 710:65-13-200.

- Sales that are made to an individual or entity would be subject to sales tax unless
the Sales Tax Code specifically exempted the entity making the purchase. Please see O.
S. Title 68 § 1356 and Commission Rule 710:65-7-15(non-governmental entities) and
710:65-13-130 (governmental organizations) for examples of entities with specific
statutory exemption, along with the requirements placed on the vendor concerning
documentation that must be obtained in order for the vendor to be relieved of liability
from having to charge sales tax on sales to such entities. Also see Commission Rule
710:65-7-6.
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Contractors doing business in Oklahoma are responsible for paying sales
or use tax on all materials purchased for the development, repair, altering, remodeling
and improvement of real property. Contractors may not make tax exempt purchases of
materials based on the tax exempt status of their customer. Only would a contractor be
able to make purchases exempt from sales or use tax if specifically provided for under O.
S. Title 68 § 1356 (10) and Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-1-7 (3), 710:65-19-
55 and 710:65-19-56(c) and 710:65-7-13. Additionally, recent legislation allows
contractors. to make exempt purchases of tangible personal property or services to
perform the contract exempt from sales tax under the exemption provided by statute to a
church. Language is being added to our rule to include sales by vendors to contractors
and subcontractors with churches as an additional type of transaction where the vendors
are allowed to exempt the purchases of contractors or subcontractors.

For each customer situation listed (a through f), I have referenced the pertinent
rules as listed above.

a) Construction contractor. Taxable, 710-65-19-55 and 56

b) Non profit and charitable organizations. Exempt, only those with specific
statutory exemption. 710:65-7-15

c) State and local government agencies. Exempt, 710:65-13-130

d) Federal government. Exempt, 710:65-7-15 and 710:65-13-130

€) Resellers. Exempt, 710:65-13-200

f) Contractors who would work on projects for exempt organizations such as
local agencies or charitable organizations. There are a few limited
exceptions where a contractor may purchase exempt on behalf of an
exempt entity. 710:65-7-13.

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 23,
2006. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuniing that all pertinent facts have
been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law.  You may reference Oklahoma Tax Commission Rules at our website:
www.ok.tax.state.ok.us and the Sales Tax Code at http://www.oscn.net. If I may of
further assistance, please feel free to contact me.

yBrenda J. Sulﬁv/'an
Tax Policy Analyst




