TAX POLICY 'AND RESEARCH DIVISioN

PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR

FACSIMILE (405) 522-0063

OMMISSION
Wiy

October 16, 2006

RE: Our File Number LR-06-103; Tax status of various services

Dear

This is in response to your request for written advice concerning your client’s compliance
with Oklahoma laws. Thave scanned your scenario into this letter, followed by our response.

“My client has a business located in the state of Louisiana which contracts with businesses around the
United States to locate and hire contractors for the installation and repair of commercial HVAC
equipment as needed for their local business operations. My client never leaves the state of Louisiana,
but merely works to match businesses in other states with the HVAC services they need. My client has
no locations in other states and has no nexus to other states. He has no employees or contractors in
other states. He may get several bids for each job and engage them for that job only.

My client pays the repair company directly and then submits his bill to the business that hired him.
This bill would provide a breakdown for charges for parts and charges for services. Embedded within
this bill are his reimbursement and a markup for his services.

In anticipation of conducting business in your state, my client wishes to pay all taxes and fees for
which he is liable and to be in full compliance with the laws of your state. However, to ensure that my
client is complying fully with the laws of your state we would like some guidance regarding the
collection and payment of sales taxes since these laws vary between states.”

Based on your fact scenario, your client would be classified as a contractor, i.e.
heating and air conditioning contractor making improvements to real property. Contractors
are consumers or users, and must pay sales tax on all taxable services and tangible personal
property. See Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-19-55 and 710:65-19-56. The mere
fact that your client’s invoicing method provides a breakdown for charges for parts and
charges for services along with an embedded cost for reimbursement and a markup for his
services does not constitute a sales transaction of tangible personal property associated with
performance of a contract.
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Therefore, your client would be doing business as a contractor in Oklahoma and should
pay sales/use tax on all materials for repair or installation of HVAC at the time of purchase.
Because contractors are the consumer/users of items purchased to improve real property, they -
pay tax on the materials used in their contracts and do not charge sales tax on the revenue
received from the contract. As a result, a contractor’s invoice should clearly show that it is
charging for labor /services rather than for the sale of goods.

You may reference Oklahoma Tax Commission Rules relating to Contractors 710:65-1-7,
710:65-19-55 and 710:65-19-56, at our website: www.oktax.state.ok.us

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 22, 2006.
Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally relied upon
only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. If I can be of further
assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

Oklahoma Tax Commission
Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst



