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Re: Our File Number LR -06 -101; Sales Tax on the Sale of Water by a Public Utility

Dear

This is in response to your inquiry concerning the sales of
which you state has been determined by the Oklahoma

Corporation Commission to be a public utility. 

Subsection 2 ofTitle 68 O. S. Section 1354 levies sales tax on "Natural or artificial gas, 

electricity, ice, steam, or any other utility or public service, except water, sewage or refuse." 

I have set out the questions contained in your letter below and each is followed by our
response which is based on this section of the sales tax code. 

Question 1 " purchases water from the City of Lawton and sells the water for
residential consumption to homeowners outside of the Lawton city limits in Comanche County. 
The water is delivered by pipeline to the various residences. Is the above sale of water subject to
state, county, and/ or city sales tax? 

Response to Question 1: No. 

Question 2 " also sales irrigation water (nonpotable water) drawn from a

lake(s) to residential customers outside the Lawton city limits in Comanche County. This water
is delivered by pipeline also. Is this sale of water subject to state, county, and/or city sales tax? 

Response to Question 2: If the sale is the sale of a public utility or public service, it is
exempt. 

Question 3 is negotiating with the a

membership organization, for the sale ofpotable water from wells. It is anticipated that the water
will be delivered to " storage facilities by pipeline and that " will pipe the water
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into the members' homes' and stock tanks. Will the sale ofpotable water to " for household

and/or farm use be subject to state, county, and/or city sales tax? 

Response to Question 3: No, not only is the sale, a sale of a public utility or a public service, 
it is also a sale to a Rural Water District, and sales to Rural Water Districts are exempt from sales

tax pursuant to 68 O.S. Section 1356( 10). 

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 23, 2006. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied upon
only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


