MMISSION

®
- PHONE (405) 521-3133
FACSIMILE (405) 522-0063

TAX POLICY 'AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

August 16, 2006

Re: County Use Tax Resolution; Our File No. LR-06-094

Dear

I am writing in response to your inquiry of June 22, 2006 regarding passage of a resolution
for use tax. A restatement of the facts outlined in your inquiry, the questions posed therein along
with the responses thereto are set forth below:

recently passed a sales tax that is earmarked for the
Fire Departments. The Board of County Commissioners is considering passing a
resolution for use tax.

If the County adopts the resolution, will the funds have to be ear-marked for the Fire
Departments or can the Use tax be used in the County General Fund?

If the County passes an additional Sales Tax, will it affect the Use Tax provision?

A board of county commissioners of a county is specifically authorized, pursuant to the
provisions of 68 O.S. § 1411, to levy a use tax at a rate that does not exceed its county sales tax
rate. However, there is no requirement in Section 1411 that the use tax funds be used for the
same purpose as the one for which the county sales tax was levied. In accordance with Article
X, Section 19 of the Oklahoma Constitution, the resolution passed by the board of county
commissioners must specify distinctly the purpose for which the use tax is levied. Therefore, the
funds can be used for any lawful purpose as long as that purpose is distinctly specified in the
resolution passed by the board of county commissioners. Further, the passage by the County of
an additional sales tax should not affect the use tax provision. 68 O.S. §1411.

Sincerely,
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst
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