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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

January 3, 2006

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR -05 -197; Sales tax on the sale of natural gas

Dear

This is in response to your inquiry concerning the sale of natural gas. I have set out your
questions below and each is followed by our response. 

1. The third party sells (delivers into the pipeline) an amount of Natural Gas but
when the gas reaches the end user there is a loss factor in the transportation of

gas. When the OTC assesses sales and/ or use tax, do they (sic) assess on the
delivery of the gas or the end receipt of the gas? 

Response: Sales tax is due on the total gross receipts of the sale of the natural gas

from the third party seller to the taxable consumer /user. Please see Oklahoma Tax
Commission Rules 710:65 -1 - 9 and 710:65 -1 - 3. 

2. Who is responsible for the applicable sales and/ or use tax on the gas consumed in

the pipeline during transportation? 

Response: If the gas is lost as a result of the process of being transported via the
pipeline, no sales tax is due on the gas that is lost. Even if the gas is withdrawn from the

stream of gas being transported for use in fueling the compressors that are being used to
transport the gas, no sales tax is due as a result of the Legislative disapproval in HJR

1038 effective May 27, 1993, of two proposed Oklahoma Tax Commission Rules
710: 65 -19 -223 and 710: 65 -19 -224) which would have made such usage taxable. 

3. Who is responsible to pay for the delivery of the natural gas? 

Response: The person who is responsible to pay for the delivery of the natural gas
would be determined by the terms of the sale. 
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4. We are unsure if we are receiving sales and/ or use taxes from the third party
suppliers of natural gas. I know on metered sales of natural gas from to

residential and commercial customers the meter is the point of sale, i.e. usage of

the natural gas at the personal residence or place of business. We want to make

sure we are receiving the sales and/ or use taxes from the third parties or
applicable parties. 

Response: If the sale is subject to sales tax, as it would be if the location of the gas

when it was sold was inside Oklahoma, the seller of the gas is responsible for charging
and remitting the state and any local sales taxes due based on the location where the sale
is sourced, i.e., the meter, pursuant to Oklahoma Tax Commission Rule 710: 65 -19 -341. 

If the gas is located outside Oklahoma at the time it is sold and it is shipped into

Oklahoma via a pipeline, the seller is responsible for charging the applicable state and
any local use taxes due at the location the purchaser receives possession of the gas, i. e. 
the meter, provided the seller has a physical connection with Oklahoma. If the seller

does not have a physical connection with Oklahoma, the responsibility of remitting the
state and local use taxes due becomes that of the purchaser. Please see Oklahoma Tax

Commission Rules 710: 65 -7 -2; 710: 65 -1 - 8; 710:65 -21 -6 and 710:65 -21 -4. 

If you have information that you receive as a result of your administration of the

franchise tax that the city collects, which indicates that a seller of natural gas has not
charged sales or use tax which the seller is responsible for charging and remitting, please
provide that information to the Audit Division of the Oklahoma Tax Commission. In the

same manner if you have information that indicates that a consumer /user of natural gas, 

who is responsible for accruing and remitting use tax on gas purchased from an out of
state vendor which had no physical connection with Oklahoma, has failed to remit the use

taxes due on the purchase of the natural gas, that information should also be provided to

the Audit Division. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of November 3, 
2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

r

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


