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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

November 17, 2005

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File No. LR -05 -193 ( Gross Production Tax) Reporting procedures. 

Dear

This letter is in response to your inquiry as to certain procedures and statutory
requirements for reporting gross production tax. Below I have restated each of your
questions and provided a response. 

1. What is the statute of how we need to be reporting the gas volume is it by well head
or processed as? 

For the purpose of filing the monthly gross production tax report, the volume required to
be reported would be the gross volume associated with the gross value of the product as
defined by Tax Commission Rule 710:45 -1 - 2 which states: 

Gross value of the production" means the gross proceeds realized from the first sale of

such production, including the actual cash value and all premiums otherwise given to or
reserved for the producer and all interest owners of such production, without any deduction
for costs whatsoever. 

In the event a deduction for compression and gathering is to be taken, it shall be reported
as an exempt code 9 on the report wherein the deducted cost would be reported as exempt

value with no adjustment made to the gross volume which is reflected as taxable volume. 

2. What statute tells us for state tax are there any deducts that can be used for gathering, 
low/high pressure transportation, transportation fuel — low/high pressure

treating/sweetening dehydration, compression and processing? 

Currently neither Oklahoma statutes nor Tax Commission Rules recognize the deduction
for compression and gathering costs. The Oklahoma Tax Commission adopted a policy in
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1979 allowing operators of gas wells to deduct such costs from their gross production tax
due. Attached are the guidelines for reporting the compression and gathering deduction. 
3. For transportation and processing are deducts based on " contract rate" or " calculated

cost service rate" for non -arm' s length functions or does OTC care between the arm' s
length and non -arm' s length functions? 

See attached guidelines for compression and gathering deduction. 

4. Can you tell me what the statute of limitations is for going back and correcting
reports and is there a different statute between if it is a credit or a balance due? 

Title 68 O.S. Section 223 establishes a limitation period for assessment of tax due and
Title 68 O.S. Section 227 establishes a limitation period on claims for refund. I have
attached a copy of both statutes, which clearly outline the limitation periods and criteria
for the administration of the statute. 

5. Can you tell me how the statute is worded exactly as to what costs can be included in
the payout calculation for the Horizontal Incentive Refunds? Also can you tell me
what statute states this and where I can find it to have for future reference? 

The applicable citation is Title 68 O.S. Section 1001 ( E) which states in part: 

For purposes of subsection D of this section and this subsection, project payback
shall be determined as of the date of the completion of the well and shall not include any
expenses beyond the completion date of the well, and subject to the approval of the Tax
Commission." 

Oklahoma Tax Commission Rule 710:45 -9 -23 further defines allowable costs as follows: 

Costs allowed in computing horizontally drilled well payout
Costs allowed in computing horizontally drilled well payout shall include only the costs

of drilling and completing the well and shall not include any cost incurred after the
completion date. Neither shall it include lease acquisition costs, tank batteries, meters, 
pipelines or other external equipment. 

If you should have any questions or need additional information, you may contact me at
405 -522 -5739. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of November 9, 
2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have
been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law. 

Sincerely, 
Oklahoma Tax Commission

Mark J. Hendrix

Tax Policy Analyst


