
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

RE: Our File Number LR -05 -136; Tax status of a church bookstore

Dear

This is in response to your request for a written determination concerning whether
sales tax should be charged on sales made at " Crosspointe Bookstore ". 

Title 68 O. S. § 1356 ( 7) provides that " Sale of tangible personal property or
services to or by churches, except sales made in the course of business for profit or
savings, competing with other persons engaged in the same or a similar business" are
exempt from sales tax levied by 68 O S. § 1350 et. seq. or the Oklahoma Sales Tax Code. 
To implement and administer the exemption afforded churches, the Commission
promulgated Rule 710: 65 -13 -40 which states that for churches, " Sales are not subject to

sales tax when it can be said that such selling is noncompetitive with business
establishments ". The rule sets out four tests and two considerations for determining
when sales are noncompetitive. 

I have listed the four tests and the two considerations as outlined in the rule below

followed by our analysis of the facts that you stated in your letter. 

1) The following are tests for determining that such selling is noncompetitive: 

A) The transactions are conducted by members of the church and not by any
franchisee or licensee. ( There was no information given regarding the
management of the bookstore. It is not apparent that this test is met.) 

B) All of the proceeds must go to the church organization. (This test is met

since you stated that all profits will be used in the various ministries of
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C) The transaction must not be a continuing one but rather should be held
whether annually or a reasonably small number of times within a year. 
The test of reasonableness would be an administrative decision, to be

made by the Commission. (You stated that the bookstore will be opened
Sunday mornings and Wednesday nights. This appears to be open
regularly. Therefore this test is not met.) 

D) The reasonably ascertainable dominant motive of most transferees of the
items sold must be the making of a contribution, with the transfer of property
being merely incidental and secondary to the dominant purpose of making a
gift to the church. ( You stated the store will sell recordings of the church

service, books, bibles, Christian jewelry and shirts, candy and a few
Christian wall decorations. It does not appear that the dominant motive of

most purchases is to make a gift to the church and therefore this test is not

met.) 

2) In addition, there are these further considerations as guides to the resolution of

questions raised by each individual situation: 
A) The nature of the particular item sold. All other things being equal, the

decision as to candy might well be different from the decision as to
refrigerators. ( Based on the sales of items such as bibles, books, 

Christian jewelry, shirts and wall decorations, which would arguably be
purchased at another store if they were not purchased at the church' s
store, the test is not met.) 

B) The character of the particular sale, and the real practical effect upon

putative competition. [ See: 68 O. S. Section 1356( F)]. ( As noted above, 

the character of the particular sales items indicates that the store is in

competition with other bookstores or gifts shops and any store that sells
candy.) 

Based on the above analysis, the sales at bookstore are

competitive and sales tax is due on the sales that are made at the bookstore. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of October
28, 2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincere y, 

Brenda J. SulIivan

Tax Policy Analyst


