Dear

MMISSION

°
PHONE (405) 521-3133
FACSIMILE (405) 522-0063

OKLAHOMA

TAX POLICY AND RESEARCH DIVISiON
TONY MASTIN, DIRECTOR

December 15, 2005

RE:  Our File Number LR-05-126; Tax status of various items

This is in response to your request for clarification on the taxability of the items

listed in your correspondence. I have scanned your question into this letter followed by
our response.

“T would like to request clarification on the taxability of the following items:

1.

ROAD HAZARD WARRANTIES

The warranty is optional and is charged separately on the tire ticket. This warranty would begin
90 days after the sale and in addition to the manufacturer’s warranty. It only covers road hazards
such as running over a nail or a piece of glass and has nothing to do with defects in the materials.
When a customer comes in with a road hazard claim, the fee would be prorated for the remaining
percentage of tread left on the old tire, times the cost of replacing the tire. If the tire can be
repaired it would be repaired without cost to the customer. In this instance would the road
hazard warranty be subject to sales tax?

Our Response: As set out in the Commission Rule 710:65-19-365, the charge for a
voluntarily agreed to maintenance agreement or extended warranty, which is separately stated on
the invoice is not subject to sales tax. If “Road Hazard Warranties” are optional and separately
stated on the invoice, they are not subject to sales tax. However, a “Manufacturer’s original
product warranty” is subject to sales tax. See Commission Rule 710:65-19-371.

STATE IMPOSED TIRE RECYCLING/WASTE FEE/TAX

In states were a fee/tax is charged for the sales of tires, is the state imposed fee/tax subject to
sales tax? If a tire is returned and a proration given as described in #1 above, should the state
imposed fee be charged? :
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Our Response: The waste tire recycling fee is not part of the base price of the tire subject
to sales tax, if the fee is shown separately from the price of the tire. See Commission Rule
- 710:95-5-10. There is no provision that allows for the prorating of the waste tire recycling fee on
tire returns or replacements. The fee applies to each tire sold. However, see Commission Rule
710:95-5-8 subsections (b), (c¢) and (d) regarding used and/or recapped tires.

COMPANY IMPOSED TIRE DISPOSAL FEE

The fee will be a separately stated charge on the sales invoice. The tire fee will be in addition to
any applicable state tire-recycling fee. We will only charge our customers who purchase tires
from us and leave their old tires for disposal. The fee will be optional. If the customer wants to
take their old tires with them, the fee will not be charged. What we are actually doing is
recouping our costs to dispose of the Hazardous Materials. In these instances would the company
imposed tire disposal fee be subject to sales tax?

Our Response: Pursuant to Section 2-11-406 subsection (B) (2) (b) of Title 27A “No tire
dealer shall charge any customer any additional fee for the management, recycling, or disposal of
any waste tire upon which the waste tire recycling fee has been remitted to the Commission.”
Therefore, your company is prohibited from charging an additional waste tire disposal fee.
Additionally, subsection (c) of the same statute reference states that “For customers who choose
not to leave a waste tire upon which the waste tire recycling fee has been remitted to the Tax
Commission, the tire dealer shall issue a receipt which will entitle the customer to deliver the
waste tire to the dealer at a later date.”

CORE CHARGES

When a customer comes in and purchases either a starter or battery and does not give us their old
starter or battery, we would charge them a core charge. If the customer comes back with the old
part within a reasonable time period, we will refund the core charge to them. Would the core
charge be subject to sales tax at the time the starter or battery is purchased? If the core charge is
subject to sales tax, do we refund the sales tax along with the core charge when the  customer
comes back in for a refund? Are there any differences between different types of parts (i.e. New
or remanufactured, batteries vs. parts)?

Our Response: Commission Rule 710:65-19-72 Deposits, core charges and trade-ins,
states in part “No deduction from the gross proceeds of a sale is permitted for any credit allowed
by the seller for the value of a core charge, deposit or a trade-in in exchange or part payment and
the tax applies to the full selling price.” Additionally, sales tax would not be refunded along
with the core charge. The core charge was taxable when charged and the fact it may be refunded
does not make the original charge non-taxable. See Commission Rules 710:65-1-9 and 710:65-
19-72 enclosed.

STORE AND MANUFACTURER COUPONS

What is the taxability of store and manufacturer's coupons? The store coupon is a reduction of
the selling price. We do not offer double coupon sales. We receive a refund from the
manufacturer on the manufacturer coupons.



10.

Our Response: Please see Commission Rule 710:65-1-9 subsection (5) (A) and (B).
For store coupons, the reduced price is subject to tax and the original price is subject to tax for
manufacturer coupons.

LABOR, REPAIRS, AND INSTALLATION

We are in the business of repairing automobiles and installation of auto parts and accessories.
Are these labor, repair, and installation charges subject to sales tax?

Our Response: Labor charges for installation or other special services are
not taxable if the vendor and vendee agree to them separately and they are disclosed as a
separate line item on the bill or invoice. See Commission Rules 710:65-19-158 and 710:65-19-
159.

FREIGHT/SHIPPING AND HANDLING
Are charges for freight and/or shipping and handling taxable?

Our Response: The sales tax treatment of transportation and delivery charges, i.e. freight
and shipping and handling is governed by Oklahoma Tax Commission Rule 710:65-19-70.
Charges that result from shipping merchandise to vendor’s customers, i.e. the costs of
transportation from the vendor’s inventory to the customer, are not subject to sales or use tax, if
they are separately stated.

STORAGE CHARGES

Sometimes automobiles will be left at our service area for /ong periods of time due to different
reasons (e.g. Customer does not have the money to pay for the repairs). In these instances, we
would charge a per diem storage charge. Would these charges be subject to sales tax?

Our Response: Yes. Refer to O.S. 68 § 1354 (7).

STATE INSPECTION AND EMISSION LABOR AND STICKERS
Is the labor to perform state and emission inspections taxable? If so, if we charge the customer
separately for the sticker, is the sticker taxable?

Our Response: The State Of Oklahoma no longer requires state and emission inspections.

BATTERY PROTECTION/WARRANTY SERVICE

When a customer purchases a battery, they have the option of purchasing a battery protection
service for an additional fee. This service is originally performed when the new battery is
installed. If in the future, the customer needs this service performed again, it will be done at no
charge. The service consists of cleaning the battery terminals and posts, spraying the battery
terminals to avoid corrosion and other protective services to increase the life of the battery and to
keep it from corroding. Is this service taxable?

Our Response: Refer to response number 6.
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13.

WARRANTIES

There are three types of warranties that we sell-labor/service only, parts only, and parts and
labor/service. What is the taxability of the sale of the warranty under each one of these
scenarios? Also, what is the taxability of the work performed under the warranty?

Our Response: The taxability of warranties is dependent on if they are optional or
included in the price paid for equipment. Please refer to Commission Rule 710:65-19-365
subsection (c).

AUTOMOTIVE REPAIRS INVOLVING EXTENDED WARRANTIES AND SERVICE
CONTRACTS
a. When a vehicle owner obtains repairs under an Extended Warranty or Service
Contract, is the repair work being paid for by the extended warranty or service
contract administrator taxable?

Our Response: Taxability is dependent upon the agreement. Generally, any tangible
personal property used in connection with the labor services performed under the contract which
are not covered under the contract and which are billed/sold to the customer are subject to sales
tax. However, labor charges, separately stated, are not subject to sales tax. See subsection (b) of
Commission Rule 710:65-19-365.

b. If the vehicle owner/contract holder has a deductible or pays for a portion of the
repairs themselves, are those charges taxable?

Our Response: Neither the deductible or repair charges are subject to sales tax if
they are separately stated from the sale of tangible personal property.

AUTOMOTIVE REPAIRS AND SERVICES ON LEASED VEHICLE'S
a. We have customers who come in for service and repairs on vehicles that they lease from
a commercial fleet leasing company. Automotive repairs and services are included in the
lease and the lessor is paying for the services. Are these repairs and services covered
under the agreement that is being paid for by the leasing company, taxable?

Our Response: No, please refer to Commission Rule 710:65-1-11 (h).

b. There are situations in which an entity or nonprofit organization (e.g. American Red
Cross or The Salvation Army) that has sales tax exemption status is leasing a vehicle
from a commercial fleet leasing company, and the lease does not include repairs and
services. The fleet leasing company is not responsible for the repairs and service, but is
providing a central/consolidated billing service for their client, the vehicle lessee.
Therefore we are sending the invoice to the fleet lessor, who in turn is remitting payment
to us, and re-invoicing and collecting the funds from their client/lessee. Is the sales tax
exemption held by the nonprofit entity valid in this scenario?

Our Response: In order for the exemption to apply, the sales or services must be
billed to and paid by the exempt entity. However, if the billing for the repairs and
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15.

16.

17.

services were to the leasing company, it would be exempt according to Commission Rule
710:65-1-11 (h).

RESTOCKING FEE
If a customer returns a special order item, sometimes charges a restocking fee equal to
a percent of the original cost of the item. Is this fee taxable?

Our Response: Please refer to Commission Rule 710:65-19-89 (b).

CLOTHING
Is clothing taxable? If so, is it taxed at a special rate or is there a dollar amount limitation?

Our Response: Clothing is taxable at the same rate as all tangible personal
property subject to the sales tax levy. Oklahoma sales tax is a combination of the state
rate of four and one-half percent (4 ¥42%) and any applicable city and county sales tax.

FOOD

Are prepackaged snacks such as nuts, cookies, and candies, which are ready to eat and are sold
off the shelf taxable? If so, are there any special tax rates or rules associated with the sale of
food?

Our Response: Food is taxable at the same rate as all tangible personal property
subject to the sales tax levy.

SODA/FRUIT JUICE/BOTTLED WATER
Are sodas, fruit juices, and bottled water from a small refrigerator near a register subject to sales
tax? If so, are there any special tax rates or rules associated with these products?”

Our Response: Same response as number 15 and 16.

This response applies only to the circumstances set out in your request of July 21,

2005. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts
have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. IfI can be of further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

M W\ )
renda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosure



