
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

September 1, 2005

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522-0063

Re: Our File Number LR -05 -104; Tax responsibility of direct marketing
company

Dear

This is in response to your inquiry for a determination of the questions raised in
your correspondence. I have scanned your fact situation and questions into this letter

followed by our response. 

has been retained by a firm in to manage its sales
and use tax liabilities. The company operations are outlined in the following letter. The
company would like direction on how to collect /remit sales and use tax in Oklahoma. 
The company would prefer a written opinion including citations where applicable, and at
minimum the best interpretation of the laws and regulations of the state. The company
wishes to comply with all laws and regulations of the state in order to be a good
corporate citizen and to keep tax revenue within the state. 

The company is a Limited Liability Company pursuant to the laws of the State of
The corporate offices are located in the State of and all property owned or

leased is located within the State of The company is a direct seller of nutritional
products. The company product is a nutritional supplement in gel form, packaged in
individual packets, with 30 packets to a box, currently sold for $ 60. The company
charges a $ 35 enrollment fee for individuals to become independent contractors for the

company. The company began sales in the state on May 02, 2005. The company is in the
process of registering for the proper sales and use tax permit /license in the state. 

The enrollment fee includes a company starter kit. The starter kit consists of
marketing and recruiting materials and a box of company product. The marketing and
recruiting materials consist of a CD about the company and printed brochures. These
items are used to explain the company compensation plan and other company benefits
for potential and prospective recruits. These items will be available for purchase separate
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from the company products in the future, but are currently bundled at this time with the
company products as a ' Buzz Pac ". 

The company sells a " Business Builder Pac" for $200 which includes 4 boxes of

product and a starter kit; a " Leadership Pac" for $ 600 which includes 10 boxes of

product, a " Buzz Pac ", and a starter kit; an " Executive Pac" which includes 16 boxes of

product, a " Buzz Pac" and a starter kit. 

Shipping and handling is charged as a flat fee, based on the package shipped. 
Packages are shipped by common carrier." 

Please be advised that Multi -level sales, i.e. direct marketing sales are
governed by Tax Commission Rule 710: 65 -19 -214 and reference thereof will be
made in answer to your questions. 

1. What is the taxability of the nutritional product? 

Our response: Nutritional products are subject to sales tax. See subsection ( a) of

the above rule. 

2. What is the taxability of the transaction when it consists only of boxes of company
product? 

Our Response: Same as 91 and also See 1354 ( 1) ( A) and Section 1402 of Title

68. 

3. What is the taxability of the transaction when it consists of bundled product and
marketing materials? 

Our Response: Sales tax would be due on the bundled product including the
marketing materials if it is sold as a " Pac" as stated in your scenario. See Commission

Rule 710: 65 -1 - 2 " Gross. receipts ", " gross proceeds ", or " sales price" and " Sales

value ". 

4. What will be the taxability of the transaction when it consists solely of marketing
materials? 

Our Response: Since the marketing material is separate from the company
products, use tax is due. Use tax is levied on a transfer of title or possession of tangible

personal property purchased out of state and subsequently brought into Oklahoma for
storage, use or consumption pursuant to Title 68, Section 1402 of the Oklahoma

Statutes. Use tax would be due on the sales value of the material. See Commission

Rule 710:65: 65 -1 - 2 " Gross receipts ", " gross proceeds ", or " sales price" and " Sales

value" and 710: 65- 1 - 7( 2). 

5. Is the shipping and handling charge taxable? 



Our Response: See subsection ( c) of Commission Rule 710: 65 -19 -214. 

The company may ship promotional items used as incentives when independent
contractors meet specific company goals. These items may be company product and /or
other tangible personal property. These items may also include vouchers for free
admission to the company's annual convention or other company sponsored events
throughout the country. These events may also include the admission of the general
public. Currently, the company provides incentives such as travel vouchers, gift

certificates, and other items purchased in Utah for use within Utah. 

1. Does the company have a use tax liability for these incentive items? If not, does the

independent contractor have a use tax liability? 

Our Response: Use tax is levied on a transfer of title or possession of tangible

personal property that occurs outside Oklahoma. Use tax would be due on the cost of

acquiring the printed material, i.e. travel vouchers and gift certificates. For Oklahoma

use tax, a credit may be taken against sales taxes paid in another state when the item is
brought into Oklahoma. See 68 O. S. Sections 1404 and 1411. Additionally, the purchase
price or sales value of the items that are sent to the independent contractors in exchange

for the gift certificates would be subject to use tax also. 

2. If the company sponsors events in your state is the admission to these events taxable? 

Our Response: Pursuant to 68 O. S. Section 1354 ( 12), sales tax would be due if

the admission to the events falls into any of the categories listed. 

The company projects that 99% of all independent contractors will purchase

company product for their own use. The remaining 1 % will purchase company product
in order to resell the product. The company allows inventory to be carried by
independent contractors but only in quantities that can reasonably be sold. Independent
contractors are not allowed to carry excess inventory. 

1. Is the company liable to collect and remit sales and use taxes collected by the
independent contractors who resell the product? If not, how should the company
handle these transactions? 

Our Response: Please see subsection (a) of Commission 710: 65 -19 -214

2. Is an agreement required in your state for direct sellers to collect sales and use tax on

behalf of its independent contractors? 

Our Response: No, the direct seller company is required to obtain a sales tax
permit as a vendor in this state. See 68 O. S. Sections 1363 and 1364. 

The last issue that the company faces is the Streamlined Sales Tax Project. 



Considering the fact that the company is a direct seller of nutritional products, the impact
of the SSTP complicates the current and future collection/remittance of sales and use tax. 

The company would like to reduce the impact of these changes as much as possible. 

1. Has your state opted to participate in the SSTP? What is the impact to the company? 
Can the company expect to change the way it collects and remits sales and use tax, 
differently than the current laws and regulations? 

Our Response: Yes, Oklahoma is a participant in the SSTP. The Okalahoma

Statutes are presently in agreement with SSTP and the answers given in this letter are
based on those statutes. 

2. If the SSTP takes effect at some time in the future, what is the impact to the company? 
Can the company opt to collect and remit sales and use tax as if the SSTP were in
effect now? 

Our Response: See the above response. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of June 20, 
2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have
been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosure


