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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

Re: Our File Number LR -05- 078. 1; 

PHONE ( 405) 521 -3133
FACSIMILE ( 405) 522 -0063

2005

Tax status of wedding chapel

This is in response to your request for further clarification regarding your
wedding " reception service ". You asked if the items described as minimal charges that

were listed in your June 1, 2005 correspondence warrant your business obtaining a sales
tax permit. 

Please be advised that Commission Rule 710: 65 -19 -40 governing " Caterers" does
not contain a provision exempting minimal charges for such services. Therefore, as

stated in our response dated May 18, 2005; " In conclusion, the charge for the

performance of the wedding ceremony only is not subject to sales tax unless the charge
includes food served during the wedding reception, it would then be taxable. However, if
the charge for the wedding reception, i.e. food is separately stated on the invoice from the
wedding ceremony, then only the charge for the food is taxable." 

Sincerely, — 

renda J. S livan

Tax Policy Analyst

cc: Angela Woods, Supervisor for D' Lon Winn, Field Representative

Tulsa, Tax Commission
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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

May 18, 2005

Ronda Penix -Nance

Services Extended, Inc. 

4701 S. Union

Tulsa, OK 74107

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR -05 -078; Tax status of wedding chapel services

Dear Ms. Nance: 

This is in response to your request for clarification regarding the tax status of your
business, Services Extended Inc., d.b.a. A New Beginning Wedding Chapel. You stated
that the building where you provide the " service of marrying couples "; has " pews, 

candles abras ( sic) and an archway ", which are permanent decorative fixtures. The

charge for the use of the facility and performance of the wedding ceremony is one set
price depending on the number of guests and regardless if the candle abras ( sic) are
desired. Based on this set -up, the charge of providing a wedding ceremony is not subject
to sales tax. You further stated, that you have an area where guests are served cake upon

the request of the bride and groom and that you provide the food, i.e. cake, punch, nuts

and mints and pay sales tax. Based on this set -up, where you provide and serve food, the
charge is subject to sales tax as this is similar to a caterer. See Commission Rule 710: 65- 

19- 40 ( a) which states in part " caterer" means a person engaged in the business of

preparing or serving meals, food, and drinks, ...( b) sales tax must be collected, reported

and remitted on all charges made by caterers for serving meals, food, and drinks..." A

copy of the rule is enclosed in its entirety. 

Additionally, if you are regularly engaged in the business of providing and
serving food as part of the wedding ceremony, you must have a sales tax permit. Another
aspect of having a permit is that it allows the holder to purchase items ( food, etc.) for

resale exempt from sales tax. In turn, the permit holder is required to collect and remit

sales tax on all taxable sales. Without a sales tax permit, Services Extended Inc. would

not only have to pay sales tax when the items were purchased, it would have to charge
sales tax when the items were sold. Therefore, the food purchases for the wedding
ceremony may be purchased exempt if there is a charge for the wedding reception. 
Please note, sales tax will need to be paid at the time of purchase on items that are not to

be resold, but rather will be given away or used or consumed by Services Extended Inc. 
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See Section 1357 ( 3) of Title 68 and Commission Rule 710:65 -13 -200 and 710:65 -1 - 7

subsection (2). 

In conclusion, the charge for the performance of the wedding ceremony only is
not subject to sales tax unless the charge includes food served during the wedding
reception, it would then be taxable. However, if the charge for the wedding reception, 
i.e. food is separately stated on the invoice from the wedding ceremony, then only the
charge for the food is taxable. 

Enclosed is a copy of the statutory reference and Commission Rules listed above
and a registration packet, which needs to be completed in order to obtain a sales tax

permit. If I can be of further assistance, please contact me. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of May 2, 
2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have
been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosure


