TAX POLICY'AND RESEARCH DIVISION

PHONE (405) 521-3133
TONY MASTIN, DIRECTOR

FACSIMILE (405) 5220063

May 10, 2005

Re:  Our File Number LR-05-065; Tax status of orthopedic braces

This is in response to your request for clarification regarding the term “prosthetic
device” as it relates to the sale of orthopedic braces/devices to patients to prevent or
correct physical deformity or support a weak or deformed limb as being exempt from
sales tax pursuant to Commission Rule 710:65-13-171.

Section 1357 (20) of Title 68 exempts from the levy of sales tax “sales of
prosthetic devices to an individual for use by such individual. “Prosthetic device is
defined in Section 1357.6 (C) of Title 68 as follows:

The term ‘prosthetic device’ means a replacement, corrective or supportive
device, including repair and replacement parts for same, worn on or in the body to:

1. Artificially replace a missing portion of the body;
2. Prevent or correct physical deformity or malfunction; or
3. Support a weak or deformed portion of the body.

Under these statutory provisions the item in question can be purchased exempt
from sales tax.

This response applies only to the circumstances set out in your request of April
25, 2005. Pursuant to Commission Rule 710:1-3-73(e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
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facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. IfI can be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,

O hutliom:

Brenda J. Sullivan
Tax Policy Analyst

Enclosure



