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Re: Our File Number LR -05 -036; Sales Tax on the sale of "backyard sheds" 

Dear

This is in response to your inquiry concerning the taxation of the sale of storage buildings
or " backyard sheds"           manufacturers and sells. 

In your letter you state that the " sheds" are not on a permanent foundation and that they
are portable. You also stated that they are manufactured in shop in
and when they are sold, they are assembled on site. 

customer purchases the " sheds" only when they have made a sale of the
shed" to their own customer, on whose property it will be placed. 

Since the " shed" is not an improvement to real property,           is a vendor making
sales of tangible personal property.           is not acting as a contractor since it is not
improving real property. As a vendor,           is responsible for either charging sales tax on
its sales, or if it desires to be relieved of liability from charging sales tax, it must obtain the
documentation required by the Oklahoma Tax Commission Rules 710: 65 -7 -6 and 710:65 -7 -8 for
its sales to its customers that are " sales for resale."             customer, in turn, will be

responsible for collecting sales tax on its sales to the property owner who is the taxable
consumer" of the " shed' as defined in Rule 710: 65 -1 - 2. 

If does not obtain the required documentation from its customer, it may be
held liable for charging sales tax on its sales, even though the sales were sales for resale and even
though sales tax will still be due on the sale by customer to the " consumer" 

property owner. 

The treatment of the sale of a storage shed as the sale of tangible personal property can be
contrasted to the treatment of contracts for the building of garages and carports, which your
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letterhead implies also builds. If contracts with a company to build a
garage or carport, since a garage or carport is an improvement to real property,           is a
contractor and is therefore the taxable consumer of the materials used to build the garage or
carport.           would owe sales tax on the purchase of the materials used in the construction

and would not charge its customer sales tax on the contract price. Instead, the sales tax that

would owe on the materials would have to be included in the contract price. 

Unofficial copies of the rules noted in this letter ruling can be viewed at the following
website: 

www.oar.state.ok.us /oar /codedoc02.nsf

This response applies only to the circumstances set out in your request of February 22, 
2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally relied
upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been
accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable law. 

If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 
OKLAHOMA TAX COMMISSION

Michael G. Pillow

Tax Policy Analyst


