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Out -of -state vendors responsibility

This is in response to your request for a determination as to whether your

company is required to collect and remit Oklahoma sales /use tax. I have scanned your

fact scenario into this letter followed by our response. 

The activity in the State of Oklahoma solely consists of solicitation by direct mail, 
electronic mail, or telephone through independent agents based in Texas or Virginia. 

In the State of Oklahoma we do not: 

Have or do not utilize an office, distribution house, sales house, warehouse, 
service enterprise or other place of business; 

Maintain a stock of goods; 

Regularly engage in the delivery of property other than by common carrier; 
Regularly engage in any activity in connection with the leasing or servicing
property located in Oklahoma." 

Based on the above information in your fact scenario and Commission Rules

710: 65 -1 - 8 and 710: 65 -21 -6, your company does not appear to meet the definition of
maintaining a place of business" within Oklahoma and is not required to register to

collect Oklahoma sales /use taxes. However, if you choose to remain registered, 

Commission Rule 710: 65 -21 -5 provides " voluntary registration by certain out -of -state
retailers or vendors.... Such retailer shall be issued, without charge, a permit to collect

such tax. When so authorized, it shall be the duty of such retailer to collect use tax upon
all tangible personal property sold to his knowledge for use within this State, in the same
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manner and subject to the same requirements, as a retailer maintaining a place of business
within this State." See 68 O. S. § 1407, a copy of which is enclosed. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
February 1, 2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

incerel , 

Brenda J. S fllivan

Tax Policy Analyst

Enclosure


