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TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

May 12, 2005

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR -05 -009; Tax status of printing services and
publication thereof to a publisher

This is in response to your request of March 29, 2005 for a determination as to the

taxability of We find a need to

clarify our response to dated March 23, 2005. During a telephone
conversation, you interpreted our letter ruling to imply that you are exempt from taxation
on your purchases of printing services for your publications and are due a refund for the
sales tax previously paid for those services. Our ruling was based on the premise that you
are a printer of various publications, however, as stated in your fact scenario of January
10, 2005, " does all of the work to produce the copy, photographs and
advertisements for these publications. Upon completion of their work, "

submits their work to the printer for printing and binding of the publications" in which
case should we find the operations of your business, " are those of a printer

then Commission Rule 710: 65 -19 -265 ( e) would apply. Our records do not indicate that

you have a current sales tax permit or a Sales /Manufacturer permit to make purchases of

printing services or supplies exempt and a refund would not be due if you did not have a
sales tax permit at the time of purchase. Regardless of the tax status of your publications, 

you must hold a current sales tax permit to make purchases exempt. 

Additionally, O. S. 68 Section 1354 ( A) ( 1) and Commission Rule 710: 65 -13 - 190, 

exclude the sale of newspapers and periodicals from the sales tax levy, while printing
services are defined as a sale subject to sales tax. See Section 1354 subsection (A) (5) and

Commission Rule 710: 65- 19- 265( a). Whether the magazine meets the test of a

periodical, then the printing services to produce the magazine would be a purchase of the
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magazine, which would be exempt from sales tax if sold to the holder of either a sales tax

permit or a manufacturers sales exemption permit. 

Based on the information that you have provided, we have determined the

following: 

work i.e. photographs and advertisements "(the layout for the

publication) to the printer for printing and binding of the publication." 
Pursuant to Commission Rule 710: 65 -19 -267 Printing; graphic arts production, 

operations may be closer related to the processes described and may
be recognized as a manufacturing process. This would qualify " for a
manufacturers sales exemption permit. A review by the Audit Division of the
Oklahoma Tax Commission will result in a determination once " has

submitted an application to the Taxpayer Assistance Division of the Oklahoma

Tax Commission. 

Should the determination qualify " operations as a manufacturing

process in Oklahoma, this would allow " to purchase printing services
exempt from sales tax as a manufacturer. 

Our understanding is that an individual can' t subscribe to either of the sample
publications provided to our office, " and "

primary source of income appears to be from the sale of
advertisements. The exemption you seek is for sales of newspapers and

periodicals; the articles in the two samples appear to be to a specialized class of

people ( members of a country club and restaurant association) and as stated in
your letter " publishes magazines and other types of periodicals for

are exempt as periodicals pursuant to Commission Rule 710: 65- 

13 - 190. 

In conclusion, we do not find that "

advertising
space within the publications would not be exempt from sales tax. See Commission Rule

710: 65 -13 - 1. Therefore, " would need to collect sales tax on the sale of

advertising. See O. S. § 1354 ( A) (10). 

As stated in the above, you would need to obtain a sales tax permit to make

purchases of printing services exempt from sales if your operation qualifies as a
manufacturer under Rule 710:65 -19 -267 and to collect and report the sales tax from the

sale of advertisements. I have enclosed a Business Registration Packet for your

convenience to make application for a Sales /Manufacturers Permit. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of March 29, 
2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be generally
relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have



been accurately and completely stated, and that there has been no change in applicable
law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me at ( 405) 521 -3133. 

Sincerely, 

06 
Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

Enclosure



TAX POLICY AND RESEARCH DIVISfON
TONY MASTIN, DIRECTOR

March 23, 2005

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR -05 -009; Tax status of printing magazines and other
types of periodicals

This in response to your request for a letter ruling regarding the taxability of the
printing services provided to which publishes magazines and other types of
periodicals for various organizations and clubs. I have scanned your fact scenario into

this letter followed by our response. 

is an Oklahoma Corporation that publishes

magazines and other types of periodicals for various organizations and clubs. 

is currently being charged sales tax for the printing services to produce these
publications. We believe that should be exempt from sales tax on these

printing services based on the rules set forth in Sections 710: 65 -13- 190, 710: 65- 19265( g), 
710: 65 -19 -266 and 710: 65 -19 -267 of the Oklahoma Tax Commission Rules. This issue

was discussed with Donna Hunter of the Oklahoma Tax Commission by telephone. 
Based upon this discussion and the information in the above rules, requests

that the Oklahoma Tax Commission provide a letter ruling regarding the charging of
sales tax on printing services rendered to print magazines and periodicals that are not
subject to sales tax. 

Facts: As stated above, is an Oklahoma Corporation that publishes magazines

and periodicals for organizations and clubs. These publications meet the standards as set

forth is Section 710: 65- 13- 190( c) - ( g), and as such are not subject to sales tax when sold. 

does all of the work to produce the copy, photographs and advertisements for
these publications. Upon completion of their work, submits their work to the

printer for printing and binding of the publication. Section 710: 65 -19 -265 does not
specifically address the type of publications that produces. However, the
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principle set forth in 710: 65- 19- 265( g), 710: 65 -19 -266 and 710: 65 -19 -267 is that printing
services provided to print a newspaper or periodical, the sale, of which is not subject to
sales tax, are themselves not subject to sales tax." 

Please be advised that the printing services for periodicals and newspapers are
exempt when sold to a publishez_ who has not done the printing in- house. See

Commission Rule 710: 65 -19 -265 subsections ( e) and ( f). Based on the facts provided, we

cannot determine whether your client' s publications are newspapers and /or periodicals. If

you desire a determination as to the taxability of your client' s publications, forward
copies to me. 

Additionally, your client' s operations may be currently recognized as a

manufacturing process in Oklahoma and if so, would be exempt from sales /use taxes in
the same manner as other types of manufacturing. See Commission Rule 71: 65 -13- 

150. 1. Please contact our Taxpayer Assistance Division for a determination in order to

obtain a Manufacturer Sales Tax /Exemption Permit. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of January
10, 2005. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may be
generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent
facts have been accurately and completely stated, and that there has been no change in
applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

renda J. S Ivan

Tax Policy Analyst

Enclosure


