
OK
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

October 11, 2004

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our File Number LR -04 -197; Property collection of sales tax on
fundraising sales

Dear

Please let this letter serve as an addendum to our letter dated September 30, 2004

regarding the proper collection of sales tax on fundraising sales in reference to parent - 
teacher organizations. As stated in that letter, parent- teacher organizations and booster

clubs, etc. are not exempt on their purchases of tangible personal property and that
Section 1356 ( 13) ( a) ( 6) of Title 68 exempts sales of tangible personal property made by
parent- teacher organizations. However, in that same Section, subsection ( 13) ( b), exempts

the " sales of tangible personal property made by or to nonprofit parent- teacher
associations or organizations exempt from taxation pursuant to the provisions of the

Internal Revenue Code, 26 U.S. C., Section 501 ( c)( 3) ". 

For parent- teacher organizations who receive recognition as non - profit pursuant

to Section 501( c) ( 3) from the Internal Revenue Service, upon request, the Tax

Commission will issue those organizations a sales tax exemption permit confirming their
statutory exemption. See Commission Rule 710: 65 -13 -210 subsection (k) and ( 1). Please

note Oklahoma Tax Commission Rule OAC 710:65 -7 -6 " Vendor' s relief from liability
and duty to collect sales tax" which contains the requirements to establish " properly

completed documentation certified by the Tax Commission ". Also, note Commission

Rule 710: 65 -7 -8 " Vendors' responsibility - sales for resale" and Rule 710:65 -7 -15

Vendors' responsibility - sales to entities with other specific statutory exemptions." 
Copies are enclosed. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
September 9, 2004. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this. Letter Ruling may
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be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sincerely, 

Brenda J. Sullivan

Tax Policy Analyst

cc: Jerry Webb, Deputy Director, Taxpayer Assistance Division
Enclosure



OK
TAX POLICY AND RESEARCH DIVISION
TONY MASTIN, DIRECTOR

September 30, 2004

sales

MMISSION
PHONE ( 405) 521 -3133

FACSIMILE ( 405) 522 -0063

Re: Our file Number LR -04 -197; Proper collection of sales tax on fundraising

Dear

We submit the following in reply to your request for guidance on the proper
collection of sales tax on fundraising sales in Oklahoma. 

Please be advised that an organization is not exempt from paying sales tax on its
purchases of tangible personal property unless specifically exempt under the Oklahoma
Sales Tax Code. Examples of organizations which are specifically exempt are Churches, 
Schools, the Federal and State Government, the Council Organizations or similar state

supervisory organizations of the Boy Scouts of America, Girl Scouts U.S. A., and the

Campfire Boys and Girls. See 68 O. S. 1356 and Oklahoma Tax Commission Rules

710:65 -13 -130, 710: 65- 13 -40, 710:65 -13 -41 and 710: 65- 19 -44. 

Sales or services to governmental entities are exempt from sales tax only if the
sales or services are billed to and paid by that entity. Although sales to schools are

exempt, purchases made with funds of members, students, faculty sponsors and
sponsoring organizations are not exempt, even if those members, students, faculty
members, etc. are to be reimbursed for their expenses at a later date by the school. In

other words, purchases made with other than public funds or by a school are subject to
sales tax. Likewise, charges for goods and taxable services billed to and paid by a church
are exempt unless incurred " in the course of business for profit or savings. "[See 68 O. S. 

1356( 7)]. 

The Sales Tax Code does not appear to exempt parent- teacher organizations, 

booster clubs, athletic clubs and service clubs, etc. on their purchases of tangible personal

property. On the other hand, Section 1356 ( 13) of Title 68, a copy of which is enclosed, 
exempts from the levy of sales tax sales of tangible personal property made by public and
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private school student organizations and parent- teacher organizations. Band boosters and

athletic clubs and service clubs are not considered to be parent- teacher organizations for
the purpose of the exemption. 

Non - profit and 501( c) organizations are subject to sales tax on their purchases of

tangible personal property or taxable services unless specifically exempted under the
Oklahoma Sales Tax Code. 

Organizations not exempted under the Oklahoma Sales Tax Code are required to

pay the four and one -half (4 %2 %) state and any applicable city and county sales tax on
any taxable purchase. However, if the organization is regularly engaged in the business
of making sales, it must have a sales tax permit. The sales tax permit would allow the

organization to purchase items it is going to sell exempt from sales tax. In turn the
organization would be required to collect and remit sales tax on those taxable sales made
in Oklahoma. Without a sales tax permit the organization would not only have to pay
sales tax when the items were purchased, it would have to charge sales tax when the
items were sold. 

Therefore, non- profit and 501 ( c)( 3) organizations and parent- teacher

organizations, etc. may make purchases for resale exempt from sales tax providing they
hold an Oklahoma sales tax permit. Without a sales tax permit the organizations would

have to pay sales tax when purchasing items for sell. 

Documentation obtained from your customer validating its exempt status should
be retained. All sales transactions should be included in the amount entered on line one, 
identified as total gross receipts on the sales tax report, and the appropriate deduction for
exempt sales should be taken on line four of the report. 

To help you make a correct determination of the exempt status of an organization, 
I have enclosed a copy of a booklet entitled " Sales Tax Vendor Liability Notice, Rules, 
and Forms" and also enclosed are copies of the rules referenced above. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
September 9, 2004. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 

Sinc rely, 
Z' 

renda J . Sullivan

Tax Policy Analyst
Oklahoma Tax Commission

cc: Jerry Webb, Deputy Director, Taxpayer Assistance Division


