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Re: Our File No. LR -04 -181

I am writing in response to your inquiry of August 31, 2004 to Mr. Mastin, wherein you posed
questions regarding the taxability of purchases made to construct the

A restatement of the facts outlined in your inquiry, the questions posed therein along
with the responses thereto are set forth below. 

is a 501( c)( 3) Oklahoma Not for Profit Corporation

created to support the including the construction of a performing arts
center on school property. A license agreement between the school district and was
executed in November of 2003. has entered into a contract with to
build a performing arts center. Upon completion, the license agreement will terminate and the
building will be turned over to the school for its use, operation and management. 

Question 1

Are purchases of materials for the construction of a performing arts center on school property for
the benefit of the school by a 501( c)( 3) organization exempt from sales and use tax prior to the
effective date of Senate Bill 1121? 

No, purchases of materials for the construction of a performing arts center on school property for
the benefit of the school by a 501( c)( 3) are not exempt from sales and use tax prior to the
November 1, 2004 effective date of SB 1121. 

Question 2

If the answer to Question 1 is in the negative, can designate as
purchasing agent on this project to purchase required material under the Public schools
exemption from sales and use tax. 
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Section 1356( 10) of Title 68, does allow a contractor who has a public contract with a public
school district and any subcontractors to that public contract, to make purchases of tangible
personal property or services, which are necessary for carrying out the public contract, exempt
from sales and use tax. However, it does not appear that the requirements for this exemption are
met in this instance. 

Question 3

If purchases of material prior to November 1 are subject to sales and use tax, what is the
operative date for determining the application of the tax, i.e. ( a) When the material are delivered? 
b) When the invoice is prepared? ( c) When the materials are paid for? 

The operative date for determining the application of the tax for a specific transaction would be
the date of purchase of the materials reflected on the applicable invoice. 

This response applies only to the circumstances discussed in your request of August 31, 2004. 
Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter ruling may be generally relied upon only
by the entity to whom it is issued, assuming that all pertinent facts have been accurately and
completely stated, and there has been no change in applicable law. 

Sincerely, 

OKLAHOMA TAX COMMISSION
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Christy J. Caesar
Tax Policy Analyst


