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Taxability of leases and rentals

This is in response to your request for guidance on the taxability for the above
subject. I have scanned your questions into this letter, followed by our response. 

We are seeking guidance on the taxability of leases and rentals. Our

specific product taxability questions are detailed below. It would_be

helpful to us if you indicate any statutes or authorities you use. 

Questions: 

1. In general, are leases and rentals subject to sales and /or use

tax? 

Our Response: Yes, see Commission Rule 710: 65 - 1 - 11 subsection ( a), 

a copy of which is enclosed. 

2. Are purchases which are made for the sole purpose of lease or
rental subject to sales and /or use tax? 

Our Response: No, see subsection ( g) of the above rule. 

3. Are purchases which are made for consumption as well as for lease

or rental ( subsequent lease or rental) subject to sales and /or

use tax? 

Our Response: No, if you are referring to items such as oil, 
filters, and the like, which are purchased by the lessor, and are

incorporated into the property transferred to the lessee. See

subsection ( h) of the above rule. 

4. Are leases or rentals with the option to purchase subject to

sales and /or use tax? 

Our Response: Yes, see subsection ( a) of the above rule. 
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5. Are the services of an operator furnished with a lease or rental

subject to sales and /or use tax? 

Our Response: No, see subsection ( f) of the above rule. 

6. Is the repair of leased or rented property subject to sales
and /or use tax? 

Our Response: No, see subsection ( h) of the above rule. 

7. Are leases between related corporations subject to sales and /or

use tax ?" 

Our Response: Yes, see Commission Rule 710: 65 - 13 - 201. 

This response applies only to the circumstances set out in your request of
December 9, 2003. Pursuant to Commission Rule 710: 1- 3- 73( e), this Letter Ruling may
be generally relied upon only by the entity to whom it is issued, assuming that all
pertinent facts have been accurately and completely stated, and that there has been no
change in applicable law. If I can be of further assistance, please feel free to contact me. 
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